Banany to jedne z popularniejszych owoców w naszych sklepach. Trafiają do Polski z egzotycznych krajów – często utożsamiamy je z krajami Ameryki Południowej, np. Ekwadorem. Czy rzeczywiście ten rejon świata przoduje w produkcji tych owoców?
Krótka historia i charakterystyka banana
Banany najprawdopodobniej zaczęto uprawiać 7 tysięcy lat temu – na terenach obecnej Malezji oraz Indii. Kolejnym kontynentem, który zainteresował się tymi owocami, była Afryka. Sama zaś nazwa banana pochodzi z języka arabskiego i oznacza „palec” – to oczywiste nawiązanie do jego kształtu.
Obecnie banany uprawia się aż w 120 krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Owoce preferują przede wszystkim:
- wilgotny klimat,
- temperaturę oscylująca w granicach 15-35 stopni Celsjusza,
- tereny nizinne.
Ponadto, potrzebują spore ilości wody. W ciągu 2 lat od posadzenia rośliny możliwe jest uzyskanie owoców. Banany rosną w tak zwanych gniazdach, które liczą od 3 do 5 pędów. Jeśli warunki są sprzyjające, to owoce mogą się pojawiać co 3-6 miesięcy.
Handel bananami i kontrowersje
Banan to najistotniejszy owoc tropikalny w handlu międzynarodowym. Głównymi jego importerami są Stany Zjednoczone, kraje Unii Europejskiej oraz Japonia.
Warto wiedzieć, że transportowane na statkach banany są jeszcze niedojrzałe. Proces dojrzewania następuje w trakcie podróży.
Uprawy bananów, prowadzone głównie w biednych krajach, wywołują wiele kontrowersji. Przy plantacjach często zatrudniane się dzieci. Ponadto, pracownicy są słabo opłacani, a ich życie i zdrowie jest narażone na niebezpieczeństwo, ponieważ przy stosowaniu toksycznych środków ochrony roślin nie mają oni zapewnionej odpowiedniej ochrony.
Reklama. Więcej animacji na i-Rolnik | Między nami maszynami
Czołowi producenci bananów na świecie
Dane pochodzą z baz FAO. Podane liczby dotyczą 2020 roku.
Największe zbiory (cały świat – 131,706 mln ton)
- Indie – 31,504 mln t
- Chiny – 11,873 mln t
- Indonezja – 8,183 mln t
- Brazylia – 6,637 mln t
- Ekwador – 6,023 mln t
- Filipiny – 5,955 mln t
- Gwatemala – 4,477 mln t
- Angola – 4,115 mln t
- Tanzania – 3,419 mln t
- Kostaryka – 2,529 mln t
- Meksyk – 2,464 mln t
- Kolumbia – 2,435 mln t
- Peru – 2,315 mln t
- Wietnam – 2,191 mln t
- Kenia – 1,857 mln t
- Egipt – 1,383 mln t
- Tajlandia – 1,361 mln t
- Burundi – 1,280 mln t
- Papua Nowa Gwinea – 1,262 mln t
- Dominikana – 1,232 mln t
- Kamerun – 1,21 mln t
- Rwanda – 1,119 mln t
- Sudan – 0,924 mln t
- Etiopia – 0,898 mln t
- Wenezuela – 0,884 mln t
- Demokratyczna Republika Konga – 0,822 mln t
- Bangladesz – 0,818 mln t
- Mozambik – 0,775 mln t
- Turcja – 0,728 mln t
- Laos – 0,706 mln t
Największa powierzchnia upraw:
- Indie – 878 000 ha
- Brazylia – 455 004 ha
- Chiny – 353 548 ha
- Tanzania – 323 389 ha
- Demokratyczna Republika Konga – 226 057 ha
- Filipiny – 187 598 ha
- Rwanda – 166 091 ha
- Burundi – 163 559 ha
- Peru – 160 651 ha
- Ekwador – 160 630 ha
Największa wydajność plonów:
- Bhutan – 68,48 t/ha
- Turcja – 65,28 t/ha
- Republika Południowej Afryki – 61,81 t/ha
- Nikaragua – 56,27 t/ha
- Honduras – 52,58 t/ha
- Indonezja – 51,743 t/ha
- Izrael – 50,3 t/ha
- Portoryko – 49,44 t/ha
- Grecja – 47,9 t/ha
- Gwatemala – 47,85 t/ha
Źródła: FAO, medonet
Zdjęcia: Redfam, Hans / pixabay