Spis treści
Uprawy
Zwierzęta

Rolnictwo w Azji – Filipiny

Filipiny są wyspiarskim krajem położonym w Azji Wschodniej. Pod względem ludności zajmują 13 miejsce na świecie, licząc 110 mln mieszkańców (worldometers, 2020). To spora populacja, zważywszy na to, że państwo zajmuje powierzchnię mniejszą niż Polska – 298 170 km kw.

Rolnictwo jest znaczącą gałęzią filipińskiej gospodarki. Co trzeci mieszkaniec Filipin pracuje w sektorze. Rolnictwo odpowiada za 1/7 produktu krajowego brutto (PKB).

Filipińczycy mają to szczęście, że ich kraj obfituje w żyzne gleby i przy okazji uprawa roślin możliwa jest w zasadzie przez cały rok. Najistotniejszymi produktami rolnymi są trzcina cukrowa, ryż, orzechy kokosowe, banany, kukurydza oraz ananasy.

Ryż uprawia się w środkowej i północno-środkowej części Luzonu (największa wyspa Filip na północy) południowo-środkowej części Mindanao (największa wyspa na południu), zachodniej części Negros i wschodnim oraz środkowym Panay. Uprawy ryżu zajmują 1/4 powierzchni ziemi uprawnej.

Od początku lat 70. zaobserwować można było wzrost produkcji ryżu – umożliwiło to przekazanie nadwyżek uprawy na eksport. Rozwój produkcji był możliwy dzięki uprawianiu wydajniejszych odmian, poprawy ogólnej infrastruktury, budowy kanałów irygacyjnych oraz stosowaniu środków ochrony roślin. Nie obyło się jednak bez problemów związanych ze stosowaniem chemikaliów – niewłaściwe ich aplikowanie spowodowało w niektórych częściach kraju degradację gleby.

Filipiny zajmują czołowe miejsce w zakresie zbiorów następujących produktów rolnych (dane FAO, 2020 r.):

  • abaka (włókno manili) – 1 miejsce (63 proc. światowej produkcji),
  • ananasy – 1 miejsce,
  • korzenie cykorii – 2 miejsce (za RPA),
  • kokosy – 3 miejsce (za Indonezją i Indiami),
  • fasolka szparagowa – 3 miejsce,
  • orzechy nerkowca – 5 miejsce,
  • włókna agawy – 5 miejsce,
  • banany – 6 miejsce,
  • ryż niełuskany – 8 miejsce
  • guma naturalna – 9 miejsce,
  • bakłażany – 10 miejsce,
  • trzcina cukrowa – 12 miejsce.

W zakresie natomiast produkcji zwierzęcej Filipiny są ważnym graczem w następujących kategoriach:

  • wieprzowina podroby – 4 miejsce,
  • tłuszcz ze świń – 5 miejsce,
  • mięso z bawołów – 7 miejsce,
  • skóry z bawołów – 8 miejsce,
  • tłuszcz z bawołów – 8 miejsce.

Wybrane wskaźniki dotyczące filipińskiego rolnictwa (FAO, 2020)

Uprawy – zbiory:

  • 243 98 941 t – trzcina cukrowa
  • 19 294 856 t – ryż niełuskany
  • 14 490 923 t – kokosy
  • 12 869 669 t – ryż niełuskany (odpowiednik zmielonego ryżu)
  • 8 118 546 t – kukurydza
  • 5 955 311 t – banany
  • 5 228 531 t – warzywa świeże
  • 3 229 279 t – owoce świeże tropikalne
  • 3 100 839 t – plantany i inne
  • 2 702 554 t – ananasy
  • 2 607 759 t – maniok

Powierzchnia upraw:

  • 4 718 896 ha – ryż niełuskany
  • 3 651 289 ha – kokosy
  • 2 553 781 ha – kukurydza
  • 629 592 ha – warzywa świeże
  • 399 086 ha – trzcina cukrowa
  • 373 430 ha – owoce świeże tropikalne
  • 263 580 ha – plantany i inne
  • 230 723 ha – guma naturalna
  • 219 348 ha – maniok
  • 195 135 ha – mango, mangostany, guawy
  • 187 598 ha – banany
  • 177 079 ha – owoce świeże
  • 140 668 ha – włókno manili (abaka)
  • 113 265 ha – kawa zielona

Pogłowie zwierząt:

  • 12 795 721 szt. – świnie
  • 3 813 454 szt. – kozy
  • 2 865 715 szt. – bawoły
  • 2 541 959 szt. – bydło
  • 247 513 szt. – konie
  • 178 265 000 szt. – kurczaki

Produkcja mięsa:

  • 1 499 853 t – mięso (świnie)
  • 1 393 586 t – mięso (kurczaki)
  • 114 563 t – mięso (bydło)
  • 60 205 t – mięso (bawoły)
  • 31 556 t – mięso (kozy)

Źródło: Britannica, FAO, worldometers

11.02.2022