Estonia

Estonia jest niewielkim krajem leżącym w Europie. Graniczy z dwoma krajami – Rosją i Łotwą. Zajmuje powierzchnię 45,3 tys. km kw., liczy zaś 1,3 mln mieszkańców. Stolica Estoni jest Tallinn.

Po II wojnie światowej Estonia weszła w skład Związku Sowieckiego. Nastąpiła szybka kolektywizacja rodzimego rolnictwa – zniknęło 120 tys. małych gospodarstw.  Ostatecznie powstało 190 gospodarstw o charakterze skolektywizowanym i 120 państwowych. Po rozpadzie Związku Sowieckiego Estonia bardzo szybko rozpoczęła prywatyzację tego sektora – był to nadrzędny cel estońskich władz. W pierwszym roku samodzielnego funkcjonowania, bez kurateli Moskwy, w Estonii było już dwa razy więcej prywatnych właścicieli gospodarstw niż w sąsiedniej Łotwie lub Litwie – choć te kraje były dużo liczniejsze.

Obecnie, według danych Eurostatu, w Estonii funkcjonuje ok. 19 000 gospodarstw rolnych. Rolnictwo – podobnie jak inne dziedziny życia w tym nadbałtyckim kraju – jest silnie zinformatyzowane, wiele spraw można tam załatwić za pośrednictwem internetu.

Grunty orne zajmują około 32% powierzchni Estonii. Najważniejsze uprawy to pszenica i jęczmień – uprawiane na powierzchni ponad 290 000 ha.

Ważna jest również hodowla bydła i trzody chlewnej. W 2019 r. estońscy rolnicy wyprodukowali 820 800 t litrów krowiego mleka i 45 290 t wieprzowiny.

Wybrane statystyki – 2019 rok

Zbiory upraw:

  • 846 580 t – pszenica
  • 523 140 t – jęczmień
  • 191 370 t – rzepak
  • 118 980 t – żyto
  • 97 290 t – owies
  • 82 000 t – groszek suchy
  • 80 130 t – ziemniaki
  • 35 210 t – pszenżyto
  • 29 180 t – bób, bobik
  • 16 470 t – marchew i rzepa
  • 7 230 t – ogórki i korniszony
  • 3 020 t – nasiona oleiste
  • 1 850 t – jabłka
  • 1 560 t – truskawki

Powierzchnia upraw:

  • 166 980 ha – pszenica
  • 123 380 ha – jęczmień
  • 72 410 ha – rzepak
  • 37 260 ha – owies
  • 31 840 ha – groszek suchy
  • 28 900 ha – żyto
  • 11 060 ha – bób, bobik
  • 5 890 ha – pszenżyto
  • 4 460 ha – nasiona oleiste
  • 3 400 ha – ziemniaki

Hodowane zwierzęta – pogłowie:

  • 2 080 000 szt. – kurczaki
  • 301 600 szt. – świnie
  • 254 000 szt. – bydło
  • 70 800 szt. – owce
  • 4 700 szt. – kozy

Produkcja mleka:

  • 820 800 t – mleko krowie
  • 700 t – mleko kozie

Produkcja mięsa:

  • 45 290 t – mięso (świnie)
  • 20 288 t – mięso (kurczaki)
  • 9 250 t – mięso (bydło)
  • 490 t – mięso (owce)
  • 20 t – mięso (kozy)

Źródło: Britannica, FAO, Eurostat