Spis treści
Uprawy

Banany – najwięksi producenci na świecie

Banany to jedne z popularniejszych owoców w naszych sklepach. Trafiają do Polski z egzotycznych krajów – często utożsamiamy je z krajami Ameryki Południowej, np. Ekwadorem. Czy rzeczywiście ten rejon świata przoduje w produkcji tych owoców?

Krótka historia i charakterystyka banana

Banany najprawdopodobniej zaczęto uprawiać 7 tysięcy lat temu – na terenach obecnej Malezji oraz Indii. Kolejnym kontynentem, który zainteresował się tymi owocami, była Afryka. Sama zaś nazwa banana pochodzi z języka arabskiego i oznacza „palec” – to oczywiste nawiązanie do jego kształtu.

Obecnie banany uprawia się aż w 120 krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Owoce preferują przede wszystkim:

  • wilgotny klimat,
  • temperaturę oscylująca w granicach 15-35 stopni Celsjusza,
  • tereny nizinne.

Ponadto, potrzebują spore ilości wody. W ciągu 2 lat od posadzenia rośliny możliwe jest uzyskanie owoców. Banany rosną w tak zwanych gniazdach, które liczą od 3 do 5 pędów. Jeśli warunki są sprzyjające, to owoce mogą się pojawiać co 3-6 miesięcy.

Handel bananami i kontrowersje

Banan to najistotniejszy owoc tropikalny w handlu międzynarodowym. Głównymi jego importerami są Stany Zjednoczone, kraje Unii Europejskiej oraz Japonia.

Warto wiedzieć, że transportowane na statkach banany są jeszcze niedojrzałe. Proces dojrzewania następuje w trakcie podróży.

Uprawy bananów, prowadzone głównie w biednych krajach, wywołują wiele kontrowersji. Przy plantacjach często zatrudniane się dzieci. Ponadto, pracownicy są słabo opłacani, a ich życie i zdrowie jest narażone na niebezpieczeństwo, ponieważ przy stosowaniu toksycznych środków ochrony roślin nie mają oni zapewnionej odpowiedniej ochrony.

Uganda transport bananów
Uganda, transport bananów (fot. Redfam / pixabay)

Czołowi producenci bananów na świecie

Dane pochodzą z baz FAO. Podane liczby dotyczą 2020 roku.

Największe zbiory (cały świat – 131,706 mln ton)

  • Indie – 31,504 mln t
  • Chiny – 11,873 mln t
  • Indonezja – 8,183  mln t
  • Brazylia – 6,637  mln t
  • Ekwador – 6,023  mln t
  • Filipiny – 5,955  mln t
  • Gwatemala – 4,477  mln t
  • Angola – 4,115  mln t
  • Tanzania – 3,419  mln t
  • Kostaryka – 2,529  mln t
  • Meksyk – 2,464  mln t
  • Kolumbia – 2,435  mln t
  • Peru – 2,315  mln t
  • Wietnam – 2,191  mln t
  • Kenia – 1,857  mln t
  • Egipt – 1,383  mln t
  • Tajlandia – 1,361  mln t
  • Burundi – 1,280  mln t
  • Papua Nowa Gwinea – 1,262  mln t
  • Dominikana – 1,232  mln t
  • Kamerun – 1,21  mln t
  • Rwanda – 1,119  mln t
  • Sudan – 0,924  mln t
  • Etiopia – 0,898  mln t
  • Wenezuela – 0,884  mln t
  • Demokratyczna Republika Konga – 0,822  mln t
  • Bangladesz – 0,818  mln t
  • Mozambik – 0,775  mln t
  • Turcja – 0,728  mln t
  • Laos – 0,706  mln t

Największa powierzchnia upraw:

  • Indie – 878 000 ha
  • Brazylia – 455 004 ha
  • Chiny – 353 548 ha
  • Tanzania – 323 389 ha
  • Demokratyczna Republika Konga – 226 057 ha
  • Filipiny – 187 598 ha
  • Rwanda – 166 091 ha
  • Burundi – 163 559 ha
  • Peru – 160 651 ha
  • Ekwador – 160 630 ha

Największa wydajność plonów:

  • Bhutan – 68,48 t/ha
  • Turcja – 65,28 t/ha
  • Republika Południowej Afryki – 61,81 t/ha
  • Nikaragua – 56,27 t/ha
  • Honduras – 52,58 t/ha
  • Indonezja – 51,743 t/ha
  • Izrael – 50,3 t/ha
  • Portoryko – 49,44 t/ha
  • Grecja – 47,9 t/ha
  • Gwatemala – 47,85 t/ha

Źródła: FAO, medonet

Zdjęcia: Redfam, Hans / pixabay

21.02.2022