Spis treści

Ananasy – najwięksi producenci na świecie

Ananasy pochodzą z tropikalnej i subtropikalnej Ameryki. Dla wielu osób są niezbędnym składnikiem dań mięsnych, warzywnych bądź rybnych. W krajach europejskich i Stanach Zjednoczonych ananasy są zaś składnikiem ciast i zapiekanych deserów.

Historia ananasów

Pierwsze pisemne wzmianki o ananasach są autorstwa jednego z najbardziej znanych na świecie odkrywców – Krzysztofa Kolumba. O tych owocach wspominali również Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés i sir Walter Raleigh. Panowie poznali te owoce w Indiach Zachodnich, które ostatecznie Indiami się nie okazały. Ananasy wykorzystywano tam do produkcji żywności oraz wina.

ananasy

Do popularyzacji owocu na świecie przyczynili się głównie Portugalczycy. W XVI wieku przyczynili się rozwoju uprawy ananasów na świecie, „przenosząc” owoce na kontynent afrykański oraz do Indii. Pod koniec wspomnianego stulecia ananasy były już uprawiane praktycznie w każdym tropikalnym miejscu, nawet na wyspach południowego Pacyfiku.

Charakterystyka ananasa

Roślina ananasa ma 30-40 sztywnych liści. Są one gęsto rozmieszczone w rozecie na grubej, mięsistej łodydze.

Odmiany przeznaczone na handel charakteryzują się tym, że po 15-20 miesiącach po posadzeniu na łodydze kwiatowej tworzy się zwięzły kwiatostan. Początkowo oddzielone od siebie kwiaty barwy jasnofioletowej stają się z czasem mięsiste i łączą się, tworząc owoc ananasa. Dojrzewanie trwa 5-6 miesięcy, a waga owocu ostatecznie wynosi od 1 do 2 kg.

ananas uprawa

Zbiory ananasów na świecie

Największe zbiory (2020 r., w tonach):

  • Filipiny – 2 702 554 t
  • Chiny – 2 639 289 t
  • Kostaryka – 2624 118 t
  • Brazylia – 2 455 689 t
  • Indonezja – 2 447 243 t
  • Indie – 1 799 000 t
  • Tajlandia – 1 532 505 t
  • Nigeria – 1 508 201 t
  • Meksyk – 1 208 247 t
  • Kolumbia – 882 633 t
  • Wietnam – 704 167 t
  • Ghana – 668 946 t
  • Angola – 594 573 t
  • Peru – 583 029 t

Największa powierzchnia upraw (2020 r., w hektarach):

  • Nigeria – 184 816 ha
  • Indie – 107 000 ha
  • Chiny – 99 626 ha
  • Tajlandia – 68 659 ha
  • Filipiny – 66 858 ha
  • Brazylia – 64 787 ha
  • Angola – 47 365 ha
  • Kostaryka – 40 000 ha
  • Wietnam – 38 554 ha
  • Gwinea – 31 234 ha
  • Meksyk – 25 470 ha
  • Kolumbia – 24 248 ha
  • Wenezuela – 22 740 ha
  • Indonezja – 19 225 ha

Największa wydajność upraw (2020 r., w hektogramach na hektar):

  • Izrael – 4 167 500 hg/ha
  • Indonezja – 1 272 948 hg/ha
  • Kostaryka – 656 030 hg/ha
  • Wybrzeże Kości Słoniowej – 636 163 hg/ha
  • Ghana – 631 379 hg/ha
  • Benin – 595 883 hg/ha
  • Dominikana – 532 804 hg/ha
  • Tajwan – 531 964 hg/ha
  • Honduras – 490 489 hg/ha
  • Meksyk – 474 380 hg/ha
  • Panama – 448 063 hg/ha
  • Filipiny – 404 223 hg/ha
  • Peru – 384 077 hg/ha
  • Brazylia – 379 040 hg/ha
  • Australia – 364 847 hg/ha

Wszystkie dane pochodzą z FAO, dotyczą 2020 roku.

Źródło: Britannica, FAO

Zdjęcia: senjakelabu29 / pixabay, igorovsyannykov / pixabay