Spis treści

Maliny – najwięksi producenci na świecie

Maliny znajdują się w gronie najpopularniejszych owoców deserowych. Cenione są ze względu na swoje walory smakowe, jak i zdrowotne – zawierają m.in. sporą ilość witaminy C i żelaza. Spożywa się je zarówno na świeżo, jak i w formie przetworów. Skąd jednak trafiają na nasze stoły?

Gdzie uprawia się maliny

Maliny to owoce o dużym znaczeniu gospodarczym dla krajów Europy o umiarkowanym klimacie – potwierdzają to światowe rankingi. Rosja i Polska, zajmujące odpowiednio 1 i 3 miejsce wśród największych producentów, odpowiadają za 1/3 światowych zbiorów tych owoców.

Patrząc w dół rankingu, zobaczymy jednak też inne państwa, których raczej nie można posądzać o to, aby miały klimat umiarkowany. Do tego grona zaliczyć można Meksyk (2 miejsce, udział w produkcji światowej na poziomie 16,3 proc.), Stany Zjednoczone (5 miejsce, 11,2 proc.), Hiszpanię (6 miejsce, 5,5 proc.), Portugalię (8 miejsce, 2,8 proc.). Co ciekawe, wymienione tutaj kraje mogą poszczycić się bardzo wysoką wydajnością produkcji.

maliny

Najwięksi producenci malin

  • Rosja – 182 000 t
  • Meksyk – 146 350 t
  • Polska – 121 700 t
  • Serbia – 118 674 t
  • USA – 100 698 t
  • Hiszpania – 49 640 t
  • Ukraina – 35 310 t
  • Portugalia – 25 276 t
  • Bośnia i Hercegowina – 18 794 t
  • Chile – 15 362 t
  • Wielka Brytania – 14 980 t
  • Azerbejdżan – 11 702 t
  • Niemcy – 7 140 t
  • Kanada – 7 134 t
  • Bułgaria – 6 170 t
  • Francja – 5 390 t
  • Szwajcaria – 4 670 t
  • Mołdawia – 4 490 t
  • Holandia – 3 600 t
  • Kirgistan – 2 551 t

Największa powierzchnia upraw

  • Rosja – 24 189 ha
  • Serbia – 24 028 ha
  • Polska – 17 700 ha
  • Meksyk – 7 767 ha
  • USA – 6 840 ha
  • Ukraina – 5 300 ha
  • Chile – 3 703 ha
  • Bośnia i Hercegowina – 2 825 ha
  • Azerbejdżan – 2 684 ha
  • Hiszpania – 2 670 ha
  • Bułgaria – 1 830 ha
  • Kanada – 1 695 ha
  • Wielka Brytania – 1 399 ha
  • Portugalia – 1 368 ha
  • Litwa – 1 300 ha

Największa wydajność

  • Szwajcaria – 227 805 hg/ha
  • Meksyk – 188 425 hg/ha
  • Hiszpania – 185 918 hg/ha
  • Portugalia – 184 766 hg/ha
  • Holandia – 163 636 hg/ha
  • Irlandia – 160 000 hg/ha
  • Maroko – 157 895 hg/ha
  • USA – 147 219 hg/ha
  • Belgia – 142 857 hg/ha
  • Wielka Brytania – 107 076 hg/ha

Dane FAO, 2020 r.

Uprawa malin w Polsce

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego prym w zakresie produkcji malin w Polsce wiedzie województwo lubelskie. Jeśli chodzi o powierzchnię upraw w tym regionie, to wynosiła ona w 2020 roku aż 12,5 tys. ha. Województwo lubelskie odpowiadało za 74,7 proc. krajowej produkcji.

Drugie w zestawieniu było województwo mazowieckie – tam wspomniane owoce uprawiano na powierzchni 1,6 tys. ha. Region ten odpowiadał z kolei za 7,9 proc. polskiej produkcji.

Maliny to jeden z polskich hitów eksportowych, Polska jest liderem produkcji tych owoców w Unii Europejskiej. Aż 49 tys. ton trafiło w 2020 roku na rynki zagraniczne – głównie do Niemiec (34,3 proc.), Belgii (9,6 proc.) i Wielkiej Brytanii (9,4 proc.).

Źródło: Britannica, FAO, GUS

Zdjęcie: PublicDomainPictures / pixabay