Spis treści

Daktyle – najwięksi producenci na świecie

Daktylowiec, palma daktylowa (łac. phoenix dactylifera, dosłownie „drzewo życia”) jest jednym z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Najprawdopodobniej pochodzi z terenów dzisiejszego Iraku. Obecnie znamy około 400 odmian tej rośliny.

Gdzie uprawia się daktyle

Uprawie daktyli sprzyja przede wszystkim suchy klimat – daktylowiec nie boi się terenów pustynnych lub półpustynnych. Z reguły jednak lokuje się blisko cieków wodnych. Klimat międzyzwrotnikowy jest więc dla niego optymalny.

daktylowiec

Owoce palmy daktylowej stanowią jedno z głównych źródeł pożywienia mieszkańców krajów Afryki Północnej oraz Bliskiego Wschodu. To zresztą tam rozpoczęła się uprawa tych roślin – zajmowali się nią starożytni Sumerowie, Kananejczycy, Chaldejczycy, Asyryjczycy.

Palma daktylowa jest również obecna w innych krajach Azji – oprócz Bliskiego Wschodu można ją również spotkać w Pakistanie oraz Indiach.

Daktylowce trafiły też w zupełnie inne rejony świata. Na przełomie XVIII i XIX wieku hiszpańscy misjonarze zabrali je ze sobą do Nowego Świata. Dzięki nim plantacje można więc spotkać na zachodniej półkuli – w Meksyku, w Stanach Zjednoczonych (Kalifornia).

Najwięksi producenci daktyli

  • Egipt – 1 690 959 t
  • Arabia Saudyjska – 1 541 769 t
  • Iran – 1 283 499 t
  • Algieria – 1 151 909 t
  • Irak – 735 353 t
  • Pakistan – 543 269 t
  • Sudan – 465 323 t
  • Oman – 368 577 t
  • Tunezja – 332 000 t
  • Zjednoczone Emiraty Arabskie – 328 669 t
  • Libia – 177 629 t
  • Chiny – 158 671 t
  • Maroko – 143 160 t
  • Kuwejt – 111 748 t
  • Jemen – 69 590 t
  • Turcja – 60 661 t
  • USA – 56 790 t
  • Izrael – 48 984 t
  • Katar – 26 607 t
  • Jordan – 23 090 t

Największa powierzchnia upraw

  • Irak – 245 033 ha
  • Algieria – 170 500 ha
  • Iran – 154 145 ha
  • Arabia Saudyjska – 152 705 ha
  • Pakistan – 106 488 ha
  • Tunezja – 72 205 ha
  • Maroko – 61 332 ha
  • Egipt – 50 834 ha
  • Zjednoczone Emiraty Arabskie – 38 422 ha
  • Sudan – 37 000 ha
  • Libia – 32 868 ha
  • Oman – 25 630 ha
  • Jemen – 15 038 ha
  • Chiny – 12 400 ha
  • Czad – 10 259 ha
  • Mauretania – 9 138 ha
  • USA – 6 677 ha
  • Niger – 5 399 ha
  • Izrael – 5 334 ha
  • Kuwejt – 3 669 ha

Największa wydajność

  • Egipt – 332 643 hg/ha
  • Kuwejt – 304 573 hg/ha
  • Albania – 299 199 hg/ha
  • Turcja – 169 255 hg/ha
  • Oman – 143 807 hg/ha
  • Chiny – 127 960 hg/ha
  • Sudan – 125 763 hg/ha
  • Katar – 120 068 hg/ha
  • Palestyna – 111 798 hg/ha
  • Mali – 110 000 hg/ha
  • Arabia Saudyjska – 100 964 hg/ha
  • Izrael – 91 834 hg/ha

Dane FAO, 2020 r.

Źródło: Britannica, FAO

Zdjęcie: Simon / pixabay