Spis treści

Agrest – najwięksi producenci na świecie

Agrest (łacińska nazwa – Ribes uva-crispa) jest niewielkim, bo osiągającym ok. 1,5 m krzewem pochodzącym z rodziny agrestowatych. Owocuje w okresie letnim – od końca czerwca do sierpnia.

Często nazywany jest winoroślą północy – z uwagi na podobieństwo do winogron. W warunkach naturalnych występuje na słonecznych stanowiskach leśnych na terenie Europy i Azji. Cieszy się sporą popularnością wśród amatorskich plantatorów – nierzadko spotkać go można w przydomowych ogródkach lub działkach.

Owoce agrestu są z reguły koloru białego, zielonego, zielono-fioletowego lub fioletowo-różowego. Pod względem walorów smakowych przypomina skrzyżowanie winogron z porzeczkami. Agrest jest ceniony nie tylko ze względu na swoje właściwości smakowe, ale również zdrowotne. W 100 g tych owoców znajduje się aż 4,4 g błonnika pokarmowego, polecany jest więc jako naturalny środek zapobiegający zaparciom i wzdęciom.

Agrest – zbiory na świecie

Głównymi producentami agrestu na świecie, według danych FAO, były następujące kraje:

  • Niemcy – 86 160 t (2017 r.)
  • Rosja – 72 800 t
  • Polska – 9 457 t (2017 r.)
  • Ukraina – 8 110 t
  • Wielka Brytania – 2 296 t
  • Węgry – 708 t (2017 r.)
  • Szwajcaria – 579 t
  • Belgia – 380 t (2017 r.)
  • Estonia – 140 t (2017 r.)
  • Kirgistan – 110 t
  • Austria – 62 t (2017 r.)
  • Łotwa – 55 t (2017 r.)
  • Finlandia – 48 t (2017 r.)
  • Mołdawia – 33 t
  • Czechy – 23 t (2017 r.)
  • Nowa Zelandia – 4 t

Podane wartości dotyczą 2020 roku. FAO nie miało jednak najświeższych danych w przypadku części państw, stąd przy niektórych pozycjach wskazane zostały wartości z 2017 roku (Niemcy, Polska, Węgry).

W zakresie osiąganej wydajności liderem jest Szwajcaria, która daleko w tyle pozostawia swoich konkurentów (podana wydajność w hektagramach na hektar za 2020 rok – w przypadku Polski, Niemiec i Węgier dane z 2017):

  • Szwajcaria – 111 346 hg/ha
  • Niemcy – 68 332 hg/ha
  • Ukraina – 90 111 hg/ha
  • Wielka Brytania – 85 353 hg/ha
  • Kirgistan – 55 000 hg/ha
  • Rosja – 49 413 hg/ha
  • Polska – 40 518 hg/ha
  • Węgry – 37 861 hg/ha

Wskazane dane statystyczne jasno pokazują, że produkcja światowa agrestu opiera się na krajach europejskich, wśród których prym wiodą Europy Środkowo-Wchodniej.

Gdzie uprawia się agrest w Polsce

Według danych ARMiR w 2021 roku powierzchnia upraw agrestu wynosiła 1750,02 ha. Aż 44 proc. tego areału znajdowało się w województwie lubelskim, na drugim i trzecim miejscu uplasowało się województwo łódzkie oraz mazowieckie. Na uwagę zasługuje woj. małopolskie, w którym to zanotowano znaczący wzrost powierzchni – 16 ha do 40 ha.

  • lubelskie – 772,9 ha
  • łódzkie – 290,17 ha
  • mazowieckie – 281,26 ha
  • kujawsko-pomorskie – 70,67 ha
  • wielkopolskie – 57,24 ha
  • świętokrzyskie – 49,83 ha
  • dolnośląskie – 42,73 ha
  • podkarpackie – 40,5 ha
  • małopolskie – 40,15 ha
  • zachodniopomorskie – 33,39 ha
  • warmińsko-mazurskie – 27,55 ha
  • opolskie – 12,95 ha
  • śląskie – 12,93 ha
  • pomorskie – 8,97 ha
  • podlaskie – 4,55 ha
  • lubuskie – 4,23 ha

Zdjęcie: GLady /pixabay