Spis treści

Rolnictwo w Azji – Laos

Laos jest krajem leżącym w północno-wschodniej Azji. Zajmuje powierzchnię 236 800 km kw., liczy ok. 7,2 mln mieszkańców (2020 r. – szacunkowo). Stolicą kraju jest Wientian.

Rolnictwo należy do najważniejszych gałęzi gospodarki Laosu. Odpowiada za wytworzenie ok. połowy produktu krajowego brutto (PKB). Sektor zatrudnia ok. 75 proc. ludności.

Problemem laotańskiego rolnictwa jest zdobywanie nowych ziem pod uprawy. Jest to proces utrudniony z powodu niewybuchów, które zostały zrzucone na powierzchnię Laosu w trakcie wojny w Wietnamie. Powoduje to, że tylko niewielka część kraju nadaje się na uprawy – ok. 4 proc. powierzchni to grunty orne.

Ryż najważniejszy w Laosie

Podstawą rolnictwa stanowi uprawa ryżu – zajmuje się nią większość rolników. Niestety, często występujące susze lub powodzie powodują ogromne wahania w wysokości zbiorów. Anomalie pogodowe najbardziej uderzają w obszary nizinne – pomimo tego jednak produktywność na tych terenach jest dużo wyższa niż na wyżynach. Większa efektywność wynika z lepszej infrastruktury, dostępu do nowoczesnych technologii, nawozów, pestycydów.

Pozostałe uprawy

Oprócz ryżu w Laosie uprawia się słodkie ziemniaki, trzcinę cukrową, kukurydzę, różne rodzaje warzyw i owoców, tytoń. Na eksport produkuje się kawę – jest ona jednak uprawiana tylko w jednym miejscu, na płaskowyżu Bolovens.

Swego czasu Laos produkował spore ilości opium – pod koniec XX wieku sytuacja zaczęła się jednak zmieniać. Laotański rząd zaczął agresywnie walczyć z tym zjawiskiem i produkcja opium załamała się. Obecnie w górach uprawia się mak lekarski, a produkcja opium na eksport jest nielegalna.

Rybołówstwo w Laosie

Rybołówstwem zajmują się głównie mieszkańcy nizin. Od początku XXI wieku ten dział gospodarki zaczął intensywnie się rozwijać. Do najważniejszych ryb hodowanych w Laosie zalicza się tilapię oraz karpia.

Najważniejsze liczby

Produkcja upraw (2019)

  • 3,4 mln t ryżu,
  • 3,1 mln t korzeni i bulw,
  • 2,2 mln t manioku,
  • 1,9 mln t trzciny cukrowej,
  • 1,5 mln t warzyw,
  • 1,0 mln t bananów,
  • 0,71 mln t kukurydzy,
  • 0,196 mln t arbuza,
  • 0,165 mln t kawy.

Pogłowie zwierząt (2019):

  • 41,4 mln kurczaków
  • 3,795 mln świń,
  • 2,092 mln bydła,
  • 1,209 mln bawołów,
  • 0,639 mln kóz,
  • 0,023 mln koni.

Źródło: FAO, Britannica