Niger

Niger jest państwem położonym w Afryce. Zajmuje powierzchnię 1,267 mln km kw., liczy 25,2 mln mieszkańców (2021). Stolicą kraju jest Niamej.

Rolnictwo jest najważniejszą gałęzią gospodarki Nigru – patrząc przez pryzmat liczby osób zatrudnionych (90%), jak i udział w wytwarzaniu produktu krajowego brutto (PKB).

Główne uprawy Nigru to proso i sorgo – większość pól znajduje się w południowej części kraju. Tam też uprawia się maniok oraz trzcinę cukrową. W dolinie rzeki Niger z kolei znajdują się pola ryżowe.

Spore znaczenie dla rolnictwa ma hodowla zwierząt. Bydło (zebu), owce, osły oraz kozy hoduje się w celu pozyskania mięsa, mleka i skór. Produkty zwierzęce to główne towary eksportowe Nigru.

Państwo zajmuje wysokie miejsca w rankingach światowych pod względem:

  • zbioru prosa – 2 miejsce (za Indiami),
  • zbioru sorga – 2 miejsce (za USA),
  • zbioru wspięgi wężowatej – 2 miejsce (za Nigerią),
  • zbioru orzeszków ziemnych – 13 miejsce
  • pogłowia osłów – 7 miejsce,
  • pogłowia wielbłądów – 5 miejsce,
  • produkcji mleka z wielbłądów – 6 miejsce,
  • produkcji mięsa z wielbłądów – 12 miejsce.
  • produkcji mleka koziego – 9 miejsce.

Podstawowym problemem Nigru jest suchy klimat – praktycznie całe państwo leży na terenie południowej Sahary. Rolnictwo jest silnie uzależnione od opadów deszczu – w okresach suszy musi importować żywność. Rząd próbuje z tym walczyć, inwestując m.in. w programy nawadniania, które maja przyczynić się do zwiększenia produkcji zbóż.

Wybrane wskaźniki (2019)

Uprawy:

  • 3 270 453 t – proso
  • 2 386 735 t – wspięga wężowata
  • 1 896 638 t – sorgo
  • 1 313 179 t – cebula
  • 543 951 t – orzechy ziemne
  • 513 671 t – maniok
  • 410 186 t – kapusta i inne kapustne
  • 320 661 t – trzcina cukrowa
  • 310 946 t – pomidory

Powierzchnia upraw:

  • 6 831 217 ha – proso
  • 5 725 433 ha – wspięga wężowata
  • 3 747 664 ha – sorgo
  • 899 504 ha – orzeszki ziemne
  • 209 234 ha – nasiona sezamu

Pogłowie zwierząt:

  • 19 698 000 szt. – kurczaki
  • 18 108 124 szt. – kozy
  • 15 225 408 szt. – bydło
  • 13 192 925 szt. – owce
  • 1 911 661 szt. – osły
  • 1 834 943 szt. – wielbłądy
  • 255 721 szt. – konie
  • 431 47 szt. – świnie
  • 19 698 000 szt. – kurczaki

Produkcja zwierzęca – mięso:

  • 57 460 t – mięso (bydło)
  • 33 225 t – mięso (diczyzna)
  • 30 838 t – mięso (kozy)
  • 19 121 t – mięso (kurczaki)
  • 18 624 t – mięso (owce)
  • 10 725 t – mięso (wielbłądy)
  • 1 517 t – mięso (świnie)
  • 743 t – mięso (konie)

Produkcja zwierzęca – mleko:

  • 776 267 t – mleko krowie
  • 391 679 t – mleko kozie
  • 163 065 t – mleko owcze
  • 110 564 t – mleko wielbłądzie

Źródła: worldometers, Britannica, FAO, Encyklopedia PWN