Niger jest państwem położonym w Afryce. Zajmuje powierzchnię 1,267 mln km kw., liczy 25,2 mln mieszkańców (2021). Stolicą kraju jest Niamej.
Rolnictwo jest najważniejszą gałęzią gospodarki Nigru – patrząc przez pryzmat liczby osób zatrudnionych (90%), jak i udział w wytwarzaniu produktu krajowego brutto (PKB).
Główne uprawy Nigru to proso i sorgo – większość pól znajduje się w południowej części kraju. Tam też uprawia się maniok oraz trzcinę cukrową. W dolinie rzeki Niger z kolei znajdują się pola ryżowe.
Spore znaczenie dla rolnictwa ma hodowla zwierząt. Bydło (zebu), owce, osły oraz kozy hoduje się w celu pozyskania mięsa, mleka i skór. Produkty zwierzęce to główne towary eksportowe Nigru.
Państwo zajmuje wysokie miejsca w rankingach światowych pod względem:
- zbioru prosa – 2 miejsce (za Indiami),
- zbioru sorga – 2 miejsce (za USA),
- zbioru wspięgi wężowatej – 2 miejsce (za Nigerią),
- zbioru orzeszków ziemnych – 13 miejsce
- pogłowia osłów – 7 miejsce,
- pogłowia wielbłądów – 5 miejsce,
- produkcji mleka z wielbłądów – 6 miejsce,
- produkcji mięsa z wielbłądów – 12 miejsce,
- produkcji mleka koziego – 9 miejsce.
Podstawowym problemem Nigru jest suchy klimat – praktycznie całe państwo leży na terenie południowej Sahary. Rolnictwo jest silnie uzależnione od opadów deszczu – w okresach suszy musi importować żywność. Rząd próbuje z tym walczyć, inwestując m.in. w programy nawadniania, które maja przyczynić się do zwiększenia produkcji zbóż.
Wybrane wskaźniki (2019)
Uprawy:
- 3 270 453 t – proso
- 2 386 735 t – wspięga wężowata
- 1 896 638 t – sorgo
- 1 313 179 t – cebula
- 543 951 t – orzechy ziemne
- 513 671 t – maniok
- 410 186 t – kapusta i inne kapustne
- 320 661 t – trzcina cukrowa
- 310 946 t – pomidory
Powierzchnia upraw:
- 6 831 217 ha – proso
- 5 725 433 ha – wspięga wężowata
- 3 747 664 ha – sorgo
- 899 504 ha – orzeszki ziemne
- 209 234 ha – nasiona sezamu
Pogłowie zwierząt:
- 19 698 000 szt. – kurczaki
- 18 108 124 szt. – kozy
- 15 225 408 szt. – bydło
- 13 192 925 szt. – owce
- 1 911 661 szt. – osły
- 1 834 943 szt. – wielbłądy
- 255 721 szt. – konie
- 431 47 szt. – świnie
- 19 698 000 szt. – kurczaki
Produkcja zwierzęca – mięso:
- 57 460 t – mięso (bydło)
- 33 225 t – mięso (diczyzna)
- 30 838 t – mięso (kozy)
- 19 121 t – mięso (kurczaki)
- 18 624 t – mięso (owce)
- 10 725 t – mięso (wielbłądy)
- 1 517 t – mięso (świnie)
- 743 t – mięso (konie)
Produkcja zwierzęca – mleko:
- 776 267 t – mleko krowie
- 391 679 t – mleko kozie
- 163 065 t – mleko owcze
- 110 564 t – mleko wielbłądzie
Źródła: worldometers, Britannica, FAO, Encyklopedia PWN