Jemen jest azjatyckim krajem położonym w południowej części Półwyspu Arabskiego. Graniczy z Arabią Saudyjską oraz Omanem. Zajmuje powierzchnię 527,97 tys. km kw. Obszar Jemenu zamieszkuje 30,5 mln osób – z każdym rokiem populacja państwa zwiększa się o ok. 600 tys. mieszkańców. Stolicą kraju jest Sana.
Jemen jest dość specyficznym krajem. Z jednej strony słabe gleby, trudności w dostępie do wody utrudniają rozwój rolnictwa. Z drugiej strony natomiast na terenie kraju występuje spora liczba mikroklimatów, co sprawia, że można hodować różnorodne rośliny.
Najpopularniejsze uprawy to zboża – proso, sorgo, kukurydza, pszenica, jęczmień oraz sorgo. Na terenie Jemenu uprawia się zarówno owoce tropikalne (mango, banany, melony, papaje oraz cytrusy), jak i inne (gruszki, jabłka, brzoskwinie, winogrona).
Na północnych wyżynach dominuje uprawa kawy – jednego z najistotniejszych towarów eksportowych Jemenu. Tam, na wysokości 1,4-2 tys. m, drzewa kawowe, mają najlepsze warunki do rozwoju. Handel kawą ma wielowiekową tradycję – rozpoczął się już w XVI w. Miasto Mocha, będące inspiracją dla nazwy jednego z rodzajów kawy, było portem, z którego towar ten trafiał w inne części świata.
Inną istotną rośliną jest khat, uprawiany również na wyżynach. Liście tego wiecznie zielonego krzewu są wykorzystywane jako lekki środek pobudzający i zajmują dość istotne miejsce w jemeńskiej kulturze. Wzrost zamożności społeczeństwa spowodował, że areał upraw tej rośliny zwiększył się z uwagi na rosnący popyt. Jemeński rząd usiłował hamować ten proces, ale bez widocznych efektów.
Swego czasu ważną rolę odegrała bawełna, którą od lat 70. XX wieku intensywnie uprawiano w okolicach m.in. Adenu. Silnie tę gałąź rolnictwa wspierał rząd. Wszystko zmieniło się jednak wraz ze spadkiem cen bawełny pod koniec XX wieku. Uprawa bawełny straciła na znaczeniu.
Większość jemeńskich rolników zajmuje się hodowlą zwierząt. Nie jest ona prowadzona na wielką skalę, z reguły typowy gospodarz ma trochę drobiu oraz bydła, do tego jeszcze jakieś lokalne odmiany kur, kóz lub owiec. W latach 70. i 80, bogatsze kraje zachodnie wspierały rozwój hodowli zwierząt, wprowadzając nowe odmiany bydła mlecznego oraz mięsnego w częściach kraju o bardziej umiarkowanym klimacie. Te starania nie przyniosły jednak zbyt wiele – Jemen w dalszym ciągu musi importować większość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wybrane wskaźniki – 2019 rok
Zbiory:
- 362 365 t – mango, mangostany, guawy
- 233 051 t – ziemniaki
- 230 766 t – sorgo
- 222 545 t – cebula
- 141 283 t – arbuzy
- 134 187 t – winogrona
- 119 084 t – pomarańcze
- 116 300 t – banany
- 105 359 t – pomidory
- 100 332 t – pszenica
- 64 967 t – owoce świeże
- 64 375 t – daktyle
- 50 393 t – proso
- 49348 t – mleko kozie
- 48 290 t – kukurydza
- 38 541 t – ciecierzyca
- 37 339 t – melony
- 28 598 t – tytoń nieprzetworzony
- 26 933 t – jęczmień
- 25 668 t – cytryny i limonki
- 24 502 t – papaje
- 22 551 t – bawełna nasienna
- 21 946 t – jabłka
- 20 812 t – kawa zielona
Areał upraw:
- 313 916 ha – sorgo
- 92 774 ha – proso
- 57 466 ha – pszenica
- 36 578 ha – kukurydza
- 34 981 ha – kawa zielona
- 27 344 ha – jęczmień
- 26 114 ha – mango, mangostany, guawy
Pogłowie zwierząt:
- 69 055 000 szt. – kurczaki
- 8 762 443 szt. – owce
- 8 366 631 szt. – kozy
- 1 413 414 szt. – bydło
- 736 624 szt. – osły
- 432 682 szt. – wielbłądy
- 1 934 szt. – konie
Źródło: Britannica, FAO, Worldometers