Mołdawia to mały, europejski kraj leżący pomiędzy Rumunią a Ukrainą. Zajmuje powierzchnię 33 843 km kw., liczy 2,6 mln mieszkańców. Stolica Mołdawii mieści się w Kiszyniowie.
Blisko połowa powierzchni kraju wykorzystywana jest przez rolnictwo. Spora część ziemi przeznacza się pod uprawy, które później są eksportowane.
Mołdawia była jedną z republik sowieckich – rolnictwo więc przez długi czas było pod kontrolą państwa. Funkcjonowały na szeroką skalę kołchozy i państwowe gospodarstwa rolne. Te pierwsze zajmowały się uprawą zbóż oraz rolnictwem mieszanym, domeną tych drugich była natomiast uprawa i przetwórstwo konkretnej rośliny. Prywatni właściciele mogli posiadać małe działki, ale tylko na własny użytek.
W 1995 roku, kilka lat po rozpadzie sowieckiego molocha, rząd wprowadził masowy program prywatyzacji, który przyczynił się do zmiany struktury własności w sektorze rolnym. Już na początku XXI wieku zmieniły się proporcje – stosunek prywatnych gospodarstw do państwowych wynosił 10:1.
Od 1940 r. znacząco zwiększyła się w Mołdawii powierzchnia sadów i winnic. Winogrona są najważniejszym produktem mołdawskiego rolnictwa – ich rozwojowi sprzyja korzystny klimat. Najistotniejsze winnice znajdują się w południowej i centralnej części kraju. Sady z kolei to domena północnej i południowo-wschodniej części Mołdawii.
Z innych ważny upraw należy wymienić nasiona słonecznika, buraki cukrowe, pszenicę, kukurydzę, tytoń. Pszenica produkowana jest na własne potrzeby, kukurydzę zaś Mołdawia eksportuje jako roślinę nasienną.
Jeśli chodzi o produkcję zwierzęcą, to najważniejsza jest hodowla owiec, bydła oraz trzody chlewnej.
Wybrane liczby – 2019
Zbiory upraw:
- 2 129 889 t – kukurydza
- 1 147 482 t – pszenica
- 811 442 t – nasiona słonecznika
- 658726 t – winogrona
- 610 921 t – jabłka
- 606 994 t – buraki cukrowe
- 331 664 t – mleko krowie
- 176 850 t – ziemniaki
- 168 060 t – jęczmień
- 131 947 t – śliwki i tarniny
- 77 268 t – rzepak
- 64 239 t – soja
- 50 412 t – dynie
- 49 878 t – cebula
- 48 908 t – sorgo
- 44 583 t – ogórki i korniszony
- 42 102 t – arbuzy
- 37 891 t – pomidory
- 22 305 t – brzoskwinie i nektarynki
Powierzchnia upraw:
- 492 405 ha – kukurydza
- 357 082 ha – nasiona słonecznika
- 352 033 ha – pszenica
- 118 594 ha – winogrona
- 52 893 ha – jęczmień
- 51 130 ha – jabłka
- 38 019 ha – rzepak
- 37 076 ha – soja
- 21 391 ha – orzechy włoskie
- 19 816 ha – śliwki i tarniny
Pogłowie zwierząt:
- 39 862 000 szt. – kurczaki
- 613 440 szt. – owce
- 397 299 szt. – świnie
- 351 000 szt. – króliki i zające
- 155 323 szt. – kozy
- 135 000 szt. – indyki
- 144 828 szt. – bydło
- 29 966 szt. – konie
- 3 772 szt. – osły
Produkcja zwierzęca:
- 331 664 t – mleko krowie
- 19 198 t – mleko kozie
- 16 461 t – mleko owcze
- 64 943 t – mięso (świnie)
- 43 195 t – mięso (kurczaki)
- 7 628 t – mięso (bydło)
- 1 881 t – mięso (owce)
- 821 t – mięso (króliki)
- 292 t – mięso (indyki)
- 39 t – mięso (konie)
Źródło: FAO, Britannica