Estonia jest niewielkim krajem leżącym w Europie. Graniczy z dwoma krajami – Rosją i Łotwą. Zajmuje powierzchnię 45,3 tys. km kw., liczy zaś 1,3 mln mieszkańców. Stolica Estoni jest Tallinn.
Po II wojnie światowej Estonia weszła w skład Związku Sowieckiego. Nastąpiła szybka kolektywizacja rodzimego rolnictwa – zniknęło 120 tys. małych gospodarstw. Ostatecznie powstało 190 gospodarstw o charakterze skolektywizowanym i 120 państwowych. Po rozpadzie Związku Sowieckiego Estonia bardzo szybko rozpoczęła prywatyzację tego sektora – był to nadrzędny cel estońskich władz. W pierwszym roku samodzielnego funkcjonowania, bez kurateli Moskwy, w Estonii było już dwa razy więcej prywatnych właścicieli gospodarstw niż w sąsiedniej Łotwie lub Litwie – choć te kraje były dużo liczniejsze.
Obecnie, według danych Eurostatu, w Estonii funkcjonuje ok. 19 000 gospodarstw rolnych. Rolnictwo – podobnie jak inne dziedziny życia w tym nadbałtyckim kraju – jest silnie zinformatyzowane, wiele spraw można tam załatwić za pośrednictwem internetu.
Grunty orne zajmują około 32% powierzchni Estonii. Najważniejsze uprawy to pszenica i jęczmień – uprawiane na powierzchni ponad 290 000 ha.
Ważna jest również hodowla bydła i trzody chlewnej. W 2019 r. estońscy rolnicy wyprodukowali 820 800 t litrów krowiego mleka i 45 290 t wieprzowiny.
Wybrane statystyki – 2019 rok
Zbiory upraw:
- 846 580 t – pszenica
- 523 140 t – jęczmień
- 191 370 t – rzepak
- 118 980 t – żyto
- 97 290 t – owies
- 82 000 t – groszek suchy
- 80 130 t – ziemniaki
- 35 210 t – pszenżyto
- 29 180 t – bób, bobik
- 16 470 t – marchew i rzepa
- 7 230 t – ogórki i korniszony
- 3 020 t – nasiona oleiste
- 1 850 t – jabłka
- 1 560 t – truskawki
Powierzchnia upraw:
- 166 980 ha – pszenica
- 123 380 ha – jęczmień
- 72 410 ha – rzepak
- 37 260 ha – owies
- 31 840 ha – groszek suchy
- 28 900 ha – żyto
- 11 060 ha – bób, bobik
- 5 890 ha – pszenżyto
- 4 460 ha – nasiona oleiste
- 3 400 ha – ziemniaki
Hodowane zwierzęta – pogłowie:
- 2 080 000 szt. – kurczaki
- 301 600 szt. – świnie
- 254 000 szt. – bydło
- 70 800 szt. – owce
- 4 700 szt. – kozy
Produkcja mleka:
- 820 800 t – mleko krowie
- 700 t – mleko kozie
Produkcja mięsa:
- 45 290 t – mięso (świnie)
- 20 288 t – mięso (kurczaki)
- 9 250 t – mięso (bydło)
- 490 t – mięso (owce)
- 20 t – mięso (kozy)
Źródło: Britannica, FAO, Eurostat