Przychody z rolniczego handlu detalicznego w wysokości do 100 tys. złotych są zwolnione z podatków. Przeczytaj, kiedy możesz określić sprzedaż płodów rolnych z własnego gospodarstwa jako RHD. Kto może prowadzić rolniczy handel detaliczny? Jak opodatkować RHD po przekroczeniu 100 tys. zł rocznego przychodu? Sięgnij do artykułu i skorzystaj!
RHD – co to?
Rolniczy handel detaliczny (RHD) to działalność, którą może prowadzić jedynie rolnik, a zbywana żywność jest w całości lub w części przez niego wyprodukowana (pochodzi z własnej uprawy, chowu lub hodowli) [4] [5]. Produkty te można sprzedawać nie tylko końcowym konsumentom, ale także firmom, które oferują je finalnym konsumentom (np. sklepom, restauracjom) [7].
W ramach RHD można handlować wytworzonymi przez siebie nieprzetworzonymi jednoskładnikowymi produktami (np. jaja, mleko), jak również wytwarzać i sprzedawać produkty wieloskładnikowe, np. sery, przetwory, pieczywo, posiłki. Można dodawać do nich elementy niepochodzące z własnego gospodarstwa, jednak przynajmniej jeden składnik musi pochodzić z własnego chowu, hodowli lub uprawy [10].
Kto może prowadzić rolniczy handel detaliczny?
RHD może być prowadzony przez rolnika, który zarejestruje taką działalność u [8] [10]:
- Powiatowego Lekarza Weterynarii (30 dni przed rozpoczęciem działalności) – jeżeli mają być sprzedawane produkty pochodzenia zwierzęcego i żywność złożona (zawierająca składniki pochodzenia zwierzęcego i roślinnego);
- Powiatowego Inspektora Sanitarnego (14 dni przed rozpoczęciem działalności) – jeżeli mają być sprzedawane tylko produkty pochodzenia roślinnego.
Prowadzenie RHD nie wymaga zakładania działalności gospodarczej [10]!
Rolniczy handel detaliczny – wymagania
Miejsce, w którym jest prowadzona sprzedaż RHD, musi być czytelnie oznaczone, a na tablicy informacyjnej powinny się znaleźć [10]:
- napis „rolniczy handel detaliczny”;
- adres, pod którym jest wytwarzana żywność;
- imię, nazwisko, nazwa i adres producenta;
- przy żywności zawierającej składniki pochodzenia zwierzęcego – weterynaryjny numer identyfikacyjny.
Sprzedawana żywność także musi być czytelnie oznakowana, a na etykiecie powinny się znajdować m. in. dokładne dane producenta [7]. Więcej na ten temat: Oznakowanie żywności w rolniczym handlu detalicznym (RHD).
Przy sprzedaży konsumentom finalnym można prowadzić RHD bez limitów ilościowych [10]. Jednak dla żywności sprzedawanej do firm (np. stołówki, sklepy), które oferują ją konsumentom finalnym, obowiązują limity. Zapisane są one w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Wsi z 12 września 2022 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego i wynoszą np. dla [2][10]:
- pieczywa – 15 400 kg;
- mleka surowego, siary oraz mleka surowego i siary – 52 000 litrów;
- jaj drobiu – 148 200 sztuk;
- surowej śmietany – 10 400 litrów.
W ramach RHD rolnik może prowadzić handel produktami pochodzenia roślinnego na całym terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Dla żywności zawierającej składniki pochodzenia zwierzęcego obszar, na którym może być prowadzona sprzedaż, ogranicza się do [3]:
- województwa, w którym są wytwarzane te produkty;
- sąsiadujących z nim powiatów i miast, które są siedzibą sejmiku lub wojewody z innych województw.
Żywność wytwarzana w ramach RHD musi także spełniać szereg wymogów zapisanych w przepisach dotyczących higieny produkcji, prawa żywnościowego, technologii, a jej sprzedaż powinna być ewidencjonowana [3] [10].
Rolniczy handel detaliczny – podatki
Z podatku dochodowego zwolniony jest przychód uzyskany z RHD do rocznej wysokości 100 tys. złotych [4]. Zwolnieniu nie podlegają przychody uzyskane ze sprzedaży produktów wytworzonych przemysłowo, opodatkowanych podatkiem akcyzowym oraz wytwarzanych w zakresie działów specjalnych produkcji rolnej [7].
Aby skorzystać ze zwolnienia podatkowego na RHD, należy spełniać następujące wymagania [6]:
- Osoby pracujące przy wytwarzaniu produktów NIE MOGĄ być zatrudnione na umowę o pracę, zlecenia, o dzieło itp. Wyjątkiem są osoby pracujące przy uboju i obróbce poubojowej wraz z rozbiorem, podziałem i klasyfikacją mięsa, przy przemiale zbóż, tłoczeniu soków i oleju oraz w handlu na imprezach typu wystawy, targi, kiermasze.
- Co najmniej 50% składu sprzedawanego produktu (nie licząc wody) pochodzi z własnego chowu, hodowli lub uprawy.
- W miejscu zbywania produktów znajduje się ewidencja sprzedaży, prowadzona na bieżąco i odrębnie za każdy rok podatkowy (jest tam: nr wpisu, data i kwota przychodu, ilość i rodzaj produktu oraz suma przychodu narastająco od początku roku).
Rolnik prowadzący RHD nie ma obowiązku dokumentowania sprzedaży rachunkami (sprzedaż w swoim gospodarstwie i na targowiskach) [9].
Pochodzące z RHD roczne przychody powyżej 100 tys. zł podlegają opodatkowaniu. Jeżeli w poprzednim roku podatkowym przychody NIE PRZEKRACZAŁY 250 000 euro, rolnik ma prawo skorzystać z możliwości płacenia 2% ryczałtowego podatku od nadwyżki powyżej 100 tys. zł rocznego przychodu [7]. Kolejnym warunkiem jest złożenie w Urzędzie Skarbowym pisemnego oświadczenia o wyborze ryczałtu jako formy opodatkowania do 20 dnia pierwszego miesiąca po tym, w którym przekroczono 100 tys. zł narastających rocznie przychodów z RHD [10]. Ryczałt płaci się do 20 dnia każdego miesiąca, a roczne zeznanie podatkowe składa się na druku PIT-28 do 30 kwietnia kolejnego roku [9].
Uwaga: jeśli rolnik prowadzący RHD nie złoży w odpowiednim terminie oświadczenia o przejściu na ryczałt, nadwyżka powyżej 100 tys. zł sprzedaży będzie opodatkowana według normalnej skali podatkowej [11] [12].
Więcej na temat RHD:
Źródła
[1] https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/rolniczy-handel-detaliczny
[7] https://www.kalendarzrolnikow.pl/14952/rhd-krok-po-kroku
[9] https://podr.pl/wp-content/uploads/2025/03/Przepisy-podatkowe-Rolniczy-Handel-Detaliczny.pdf
[11] https://wmodr.pl/files/wwo0q14R4i633KTD4V1CmObCrwHy2Hvf8eRI0Jj9.pdf
[12] https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-stawka-ryczaltu-w-rolniczym-handlu-detalicznym