Spis treści
Uprawy
Zwierzęta

Rolnictwo w Ameryce Południowej – Boliwia

Boliwia położona jest w środkowo-zachodniej części Ameryki Południowej. Wraz z Paragwajem należy do mało elitarnej grupy państw południowoamerykańskich, które nie mają dostępu do morza. Graniczy z pięcioma krajami – wspomnianym Paragwajem, Brazylią, Argentyną, Chile i Peru. Swoją nazwę zawdzięcza Simonowi Bolivarowi, który w XIX wieku doprowadził do wyzwolenia Wenezueli z rąk Hiszpanów i który planował stworzyć wielką federację państw południowoamerykańskich.

Boliwia zajmuje powierzchnię 1,083 mln km kw. i liczy 12,5 mln mieszkańców (wg prognoz na 2024 r., Worldometers). W miastach mieszka ok. 69,2 proc. ludności. Stolicą administracyjną i siedzibą rządu jest La Paz (0,8 mln mieszkańców), konstytucyjną natomiast Sucre (0,224 mln). Największym miastem w Boliwii jest Santa Cruz (1,364 mln).

Boliwia kojarzona jest przede wszystkim z terenami górskim. Zajmują one ponad 30 proc. kraju i przez stulecia przyciągały największą liczbę inwestorów. To na terenach górskich znajdują się największe boliwijskie miasta, to tam rozwinęło się górnictwo, handel i szereg innych gałęzi gospodarki. Sytuacja jednak zaczęła się zmieniać pod koniec XX wieku, kiedy to zaczęły się rozwijać wschodnie niziny, a w szczególności departament Santa Cruz.

Sektor rolny zatrudnia ok. 40 proc. siły roboczej, generuje jednak 1/7 produktu krajowego brutto (PKB). Wielu rolników, zwłaszcza w Andach, zajmuje się produkcją na własne potrzeby.

Yungas i Valles – dwa ważne regiony

Yungas to region znajdujący się w zachodniej Boliwii. Zajmuje wschodnie zbocza Andów i charakteryzuje się wilgotnym, subtropikalnym klimatem. Rząd boliwijski dbał o rozwój tego obszaru, inwestując np. w infrastrukturę transportową oraz zachęcając ludzi do osadnictwa na tych terenach. To tutaj możliwa jest uprawa kawy, kakao, owoców cytrusowych, bananów, awokado, ananasów, mango, papai, melonów, papryczek chili, batatów i manioku. Niestety, nadal uprawia się również w tym rejonie kokę, służącą do wytwarzania kokainy.

Niedaleko Yungas znajduje się Valles. To region charakteryzujący się ciepłym oraz przyjemnym klimatem. Na tych terenach produkcja roślinna opiera się na uprawie kukurydzy, pszenicy, jęczmienia, lucerny, winogron, truskawek, brzoskwiń i kwiatów. Hoduje się tu również owce oraz bydło mleczne. Z uwagi na swoją żyzność region ten określany jest mianem „ogrodu Boliwii”. Do rozwoju rolnictwa na tym terenie przyczyniło się zastosowanie wielu nowoczesnych technik rolniczych i  wprowadzenie systemów nawadniających.

Boliwijska soja – hit eksportowy

Na zachodzie, w okolicach największego miasta Boliwii, Santa Cruz, znajduje się królestwo soi. W ciągu kilkunastu lat jej produkcja wzrosła w wyraźny sposób – ok. 1985 roku kształtowała się ona na poziomie 80 000 ton, by na początku XXI wieku przekroczyć próg miliona ton. Obecnie soja to jeden z najważniejszych towarów eksportowych Boliwii.

W regionie Santa Cruz uprawia się ponadto trzcinę cukrową, ryż i bawełnę.

Produkcja roślinna w Boliwii

Boliwia zajmuje jedne z czołowych miejsc w zakresie produkcji:

  • komosy ryżowej, zwanej ryżem peruwiańskim, kaszą Quinoa – 2 miejsce (za Peru),
  • orzechów brazylijskich – 2 miejsce (za Brazylią),
  • kasztanów w łupinach – 3 miejsce (za Chinami i Hiszpanią),
  • nasion soi – 9 miejsce.

Areał wybranych upraw – w 2022 roku (w hektarach, dane FAO).

soja (nasiona) 1 524 794
sorgo 503 794
kukurydza 408 193
pszenica 214 962
ryż 203 217
ziemniaki 196 068
trzcina cukrowa 180 801
nasiona słonecznika 159 448

 

Zbiory wybranych upraw – w 2022 roku (w tonach, dane FAO).

trzcina cukrowa 9 659 111,3
soja (nasiona) 3 457 143,8
ziemniaki 1 243 913
kukurydza 985 620,8
ryż 608 680,7
sorgo 595 336,7
pszenica 310 729,7
banany 308 180,6
mandarynki, klementynki 231 703,4

 

Pogłowie zwierząt w Boliwii

Jakie zwierzęta hoduje się w tym południowoamerykańskim kraju? Głownie bydło, owce, świnie. Popularne są również alpaki i lamy, które stanowią ważne wsparcie dla rolnictwa przy różnego typu pracach. Zwierzęta te straciły trochę na znaczeniu z racji rozwoju transportu ciężarowego.

W Boliwii spore znaczenie ma hodowla bydła. Jest ona domeną regionu Oriente (okolice Santa Cruz) i prowincji Beni znajdujące się na północy kraju, słynącej z ogromnych rancz.

Pogłowie zwierząt w 2022 roku kształtowało się następująco (w milionach sztuk, dane FAO).

kurczaki 223,787
bydło 10,739
owce 7,592
świnie 3,176
inne wielbłądy (alpaki i lamy) 3,065
kozy 2,282
osły 0,635
konie 0,514
muły i osłomuły 0,083

 

Dane statystyczne: FAO, Worldometers

Źródło: www.britannica.com

Zdjęcie: shutterstock.com

30.07.2024