Ananasy pochodzą z tropikalnej i subtropikalnej Ameryki. Dla wielu osób są niezbędnym składnikiem dań mięsnych, warzywnych bądź rybnych. W krajach europejskich i Stanach Zjednoczonych ananasy są zaś składnikiem ciast i zapiekanych deserów.
Historia ananasów
Pierwsze pisemne wzmianki o ananasach są autorstwa jednego z najbardziej znanych na świecie odkrywców – Krzysztofa Kolumba. O tych owocach wspominali również Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés i sir Walter Raleigh. Panowie poznali te owoce w Indiach Zachodnich, które ostatecznie Indiami się nie okazały. Ananasy wykorzystywano tam do produkcji żywności oraz wina.
Do popularyzacji owocu na świecie przyczynili się głównie Portugalczycy. W XVI wieku przyczynili się rozwoju uprawy ananasów na świecie, „przenosząc” owoce na kontynent afrykański oraz do Indii. Pod koniec wspomnianego stulecia ananasy były już uprawiane praktycznie w każdym tropikalnym miejscu, nawet na wyspach południowego Pacyfiku.
Charakterystyka ananasa
Roślina ananasa ma 30-40 sztywnych liści. Są one gęsto rozmieszczone w rozecie na grubej, mięsistej łodydze.
Odmiany przeznaczone na handel charakteryzują się tym, że po 15-20 miesiącach po posadzeniu na łodydze kwiatowej tworzy się zwięzły kwiatostan. Początkowo oddzielone od siebie kwiaty barwy jasnofioletowej stają się z czasem mięsiste i łączą się, tworząc owoc ananasa. Dojrzewanie trwa 5-6 miesięcy, a waga owocu ostatecznie wynosi od 1 do 2 kg.
Zbiory ananasów na świecie
Największe zbiory (2020 r., w tonach):
- Filipiny – 2 702 554 t
- Chiny – 2 639 289 t
- Kostaryka – 2624 118 t
- Brazylia – 2 455 689 t
- Indonezja – 2 447 243 t
- Indie – 1 799 000 t
- Tajlandia – 1 532 505 t
- Nigeria – 1 508 201 t
- Meksyk – 1 208 247 t
- Kolumbia – 882 633 t
- Wietnam – 704 167 t
- Ghana – 668 946 t
- Angola – 594 573 t
- Peru – 583 029 t
Największa powierzchnia upraw (2020 r., w hektarach):
- Nigeria – 184 816 ha
- Indie – 107 000 ha
- Chiny – 99 626 ha
- Tajlandia – 68 659 ha
- Filipiny – 66 858 ha
- Brazylia – 64 787 ha
- Angola – 47 365 ha
- Kostaryka – 40 000 ha
- Wietnam – 38 554 ha
- Gwinea – 31 234 ha
- Meksyk – 25 470 ha
- Kolumbia – 24 248 ha
- Wenezuela – 22 740 ha
- Indonezja – 19 225 ha
Największa wydajność upraw (2020 r., w hektogramach na hektar):
- Izrael – 4 167 500 hg/ha
- Indonezja – 1 272 948 hg/ha
- Kostaryka – 656 030 hg/ha
- Wybrzeże Kości Słoniowej – 636 163 hg/ha
- Ghana – 631 379 hg/ha
- Benin – 595 883 hg/ha
- Dominikana – 532 804 hg/ha
- Tajwan – 531 964 hg/ha
- Honduras – 490 489 hg/ha
- Meksyk – 474 380 hg/ha
- Panama – 448 063 hg/ha
- Filipiny – 404 223 hg/ha
- Peru – 384 077 hg/ha
- Brazylia – 379 040 hg/ha
- Australia – 364 847 hg/ha
Wszystkie dane pochodzą z FAO, dotyczą 2020 roku.
Źródło: Britannica, FAO
Zdjęcia: senjakelabu29 / pixabay, igorovsyannykov / pixabay