Skąd pochodzi kiwi? Który kraj może poszczycić się największymi zbiorami tego zielonego owocu? Który osiąga największą wydajność w zakresie produkcji? Zapraszamy do lektury niniejszego artykułu.
Skąd pochodzi kiwi
Na wstępie warto zaznaczyć, że kiwi (agrest chiński) to potoczna nazwa aktinidii chińskiej. Ta osiągająca wysokość nawet 10 metrów roślina pochodzi, co nie jest zaskoczeniem, z Chin. Uprawiana jest we wschodnich prowincjach Państwa Środka od 1910 roku.
Kiwi trafiło w pewnym momencie na południe – do Nowej Zelandii. Tam owoc zyskał nazwę, z którą kojarzony jest dzisiaj na całym świecie.
Walory kiwi
Kiwi cieszy się sporą popularnością – z uwagi między innymi na swoje wartości odżywcze. Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza, jest też źródłem witaminy A, B oraz K. Potas obecny w tych owocach może pozytywnie wpływać na osoby, które zmagają się z wysokim ciśnieniem krwi. Cynk w połączeniu z witaminą C ma szansę spowolnić proces starzenia się skóry, a luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na nasze oczy, niwelując przykładowo ryzyko zaćmy.
Gdzie zbiera się najwięcej kiwi
Wśród 10 największych producentów kiwi na świecie nie ma miejsca na niespodzianki. Zdecydowanym liderem są Chiny, ojczyzna tego owocu. Państwo Środka odpowiada za połowę światowych zbiorów kiwi. Drugie miejsce zajmuje Nowa Zelandia, trzecie natomiast Włochy.
Niewiele krajów zaangażowanych jest w uprawę kiwi. W zestawieniu FAO za 2022 rok znalazło się tylko 25 państw, które zaraportowały wielkość swoich zbiorów.
W 2022 roku światowa produkcja kiwi wyniosła 4, 539 mln ton.
Zbiory w tonach według państw
Chiny | 2 380 305 |
Nowa Zelandia | 603 523 |
Włochy | 523 120 |
Grecja | 320 270 |
Iran | 294 571 |
Chile | 114 534 |
Turcja | 100 772 |
Portugalia | 52 920 |
Francja | 47 120 |
Stany Zjednoczone | 33 110 |
Patrząc przez pryzmat kontynentów, Azja odpowiadała w 2022 roku za 62 proc. zbiorów, Europa za 21,4 proc., a Oceania za 13,3 proc.
Największą wydajnością produkcji może poszczycić się Nowa Zelandia (41 095,1 kg/ha), Izrael (30 303 kg/ha), Iran (29 724,6 kg/ha) i, co ciekawe, niewielkie państwo położone w Himalajach – Bhutan (25 584 kg/ha).
Powierzchnia upraw kiwi
Światowa powierzchnia upraw kiwi w 2022 roku wynosiła 286 104 ha. To powierzchnia porównywalna z obszarem, jaki zajmuje państwo Luksemburg.
Co ciekawe, na przestrzeni ostatnich lat powierzchnia ta systematycznie się zwiększała się. W 1985 roku wynosiła 30 782 ha, w 2005 roku 146 424 ha, a w 2015 roku 263 002 ha.
Wzrost ten w dużej mierze zawdzięczamy Chinom, które w latach 2000-2020 zwiększyły areał upraw kiwi o 118 425 ha (z 70 000 ha do 188 425 ha). W analogicznym okresie Nowa Zelandia zanotowała wzrost na poziomie 3339 ha (z 12 184 ha na 15 523 ha), a Włochy o 7169 ha (z 17 731 ha na 24 900 ha).
Poniższy wykres prezentuje zmianę wielkości produkcji kiwi i areału upraw na przestrzeni lat 1985-2022. Czerwona linia określa wielkość produkcji, niebieska natomiast powierzchnię upraw.
Źródła
Dane i wykresy FAO https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
Dominika Wnęk, Kiwi: kcal, właściwości, wartości odżywcze, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/338295,kiwi-kcal-wlasciwosci-wartosci-odzywcze
Doceń właściwości kiwi. Jedno dziennie obniży ciśnienie, wzmocni żyły i uchroni przed rakiem, https://zdrowie.interia.pl/diety/news-docen-wlasciwosci-kiwi-jedno-dziennie-obnizy-cisnienie-wzmoc,nId,6687180
jeon_yoonnie, Kiwi, https://vitamarket.pl/n533-Kiwi.html?srsltid=AfmBOopYqQmMXZIjnTbzjLWPZOrWElsDLaNnQ4Pj4b7hyYEdJDZGdWFN
Zdjęcie shutterstock