Daktylowiec, palma daktylowa (łac. phoenix dactylifera, dosłownie „drzewo życia”) jest jednym z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Najprawdopodobniej pochodzi z terenów dzisiejszego Iraku. Obecnie znamy około 400 odmian tej rośliny.
Gdzie uprawia się daktyle
Uprawie daktyli sprzyja przede wszystkim suchy klimat – daktylowiec nie boi się terenów pustynnych lub półpustynnych. Z reguły jednak lokuje się blisko cieków wodnych. Klimat międzyzwrotnikowy jest więc dla niego optymalny.
Owoce palmy daktylowej stanowią jedno z głównych źródeł pożywienia mieszkańców krajów Afryki Północnej oraz Bliskiego Wschodu. To zresztą tam rozpoczęła się uprawa tych roślin – zajmowali się nią starożytni Sumerowie, Kananejczycy, Chaldejczycy, Asyryjczycy.
Palma daktylowa jest również obecna w innych krajach Azji – oprócz Bliskiego Wschodu można ją również spotkać w Pakistanie oraz Indiach.
Daktylowce trafiły też w zupełnie inne rejony świata. Na przełomie XVIII i XIX wieku hiszpańscy misjonarze zabrali je ze sobą do Nowego Świata. Dzięki nim plantacje można więc spotkać na zachodniej półkuli – w Meksyku, w Stanach Zjednoczonych (Kalifornia).
Najwięksi producenci daktyli
- Egipt – 1 690 959 t
- Arabia Saudyjska – 1 541 769 t
- Iran – 1 283 499 t
- Algieria – 1 151 909 t
- Irak – 735 353 t
- Pakistan – 543 269 t
- Sudan – 465 323 t
- Oman – 368 577 t
- Tunezja – 332 000 t
- Zjednoczone Emiraty Arabskie – 328 669 t
- Libia – 177 629 t
- Chiny – 158 671 t
- Maroko – 143 160 t
- Kuwejt – 111 748 t
- Jemen – 69 590 t
- Turcja – 60 661 t
- USA – 56 790 t
- Izrael – 48 984 t
- Katar – 26 607 t
- Jordan – 23 090 t
Największa powierzchnia upraw
- Irak – 245 033 ha
- Algieria – 170 500 ha
- Iran – 154 145 ha
- Arabia Saudyjska – 152 705 ha
- Pakistan – 106 488 ha
- Tunezja – 72 205 ha
- Maroko – 61 332 ha
- Egipt – 50 834 ha
- Zjednoczone Emiraty Arabskie – 38 422 ha
- Sudan – 37 000 ha
- Libia – 32 868 ha
- Oman – 25 630 ha
- Jemen – 15 038 ha
- Chiny – 12 400 ha
- Czad – 10 259 ha
- Mauretania – 9 138 ha
- USA – 6 677 ha
- Niger – 5 399 ha
- Izrael – 5 334 ha
- Kuwejt – 3 669 ha
Największa wydajność
- Egipt – 332 643 hg/ha
- Kuwejt – 304 573 hg/ha
- Albania – 299 199 hg/ha
- Turcja – 169 255 hg/ha
- Oman – 143 807 hg/ha
- Chiny – 127 960 hg/ha
- Sudan – 125 763 hg/ha
- Katar – 120 068 hg/ha
- Palestyna – 111 798 hg/ha
- Mali – 110 000 hg/ha
- Arabia Saudyjska – 100 964 hg/ha
- Izrael – 91 834 hg/ha
Dane FAO, 2020 r.
Źródło: Britannica, FAO
Zdjęcie: Simon / pixabay