Dlaczego jaja indycze nie są sprzedawane w celach konsumpcyjnych? Jakie są ich wartości odżywcze? Czym różnią się jajka indycze od tych kurzych? Jaki jest główny problem w produkcji indyczych jaj lęgowych? Warto przeczytać, aby wiedzieć więcej!
Dlaczego nie jemy jajek indyczych?
Indyki są hodowane przede wszystkim na mięso, a jajka indycze nie są dostępne na masowym rynku konsumenckim. Jedynym celem komercyjnych hodowli indyków niosek jest produkcja jaj wylęgowych, nie zaś indyczych jaj przeznaczonych dla konsumentów [2]. Składa się na to kilka przyczyn:
- Mimo że indyki są kilkukrotnie masywniejsze od kur, jaja indycze są większe od kurzych jedynie mniej więcej o połowę. Typowe jajo indycze waży bowiem około 80 gramów, a kurze tylko 50 gramów. Należy przy tym pamiętać, że zarówno jajka indycze, jak i kurze mogą znacząco różnić się wielkością. Jaja indyków osiągają masę od 60 do 105 gramów, a kurze od 43 do 70 gramów. Tym samym największe jaja kurze mogą być większe od małych jaj indyczych [3][4][5].
- Kury nioski mogą w ciągu roku znieść około 300 jaj. Samice indyka, w zależności od rasy, znoszą w sezonie rozrodczym od 75 do 130 jaj [8]. W efekcie nakłady pracy i paszy na taką samą masę jaj są wielokrotnie wyższe w przypadku indyków. Aby więc zapewnić zyskowność produkcji, ceny jaj indyczych musiałyby być wielokrotnie wyższe niż jaj kurzych.
- Jeżeli chodzi o walory smakowe i odżywcze, jajka indycze niewiele się różnią od kurzych. Nie ma więc uzasadnienia dla ich wyższej ceny i opłacalnej produkcji na rynek spożywczy. Dla zainteresowanych koneserów pozostaje hodowla amatorska lub kontakty bezpośrednie z producentami indyczych jaj wylęgowych.
Jakie wartości odżywcze mają indycze jaja?
Spośród wszystkich jaj ptaków hodowlanych jaja indyków są najbardziej zbliżone składem do jaj kurzych. W typowym jajku indyczym skorupka to 12% wagi, białko 32%, a żółtko 56% – tak samo jak w jajku kurzym [5].
Zarówno w jajach indyczych, jak i kurzych całkowita zawartość tłuszczów to około 33% całości. Jednak w jajach indyczych podział tłuszczu na nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone nieco się różni od tego w jajach kurzych. Tłuszcze nasycone to średnio 28% całości wobec 30% w jajach kurzych, jednonienasycone to 48% całości wobec 39% u kur, a wielonienasycone to 24% wobec 31% u kur [6]. Sumarycznie jaja indycze mają nieco mniej niezdrowych tłuszczów nasyconych, ale z kolei jaja kurze mają dużo więcej zdrowych tłuszczów wielonienasyconych, a w dodatku dużo więcej najbardziej wartościowych kwasów trójnienasyconych – 1% wobec 0,3% w jajach indyka. Są to jednak jedynie wartości średnie i dotyczą ptaków z wolnego wybiegu. W praktyce skład chemiczny jaj indyków może być w ogromnym stopniu zdeterminowany jakością paszy.
Również pod względem zawartości białka i składu aminokwasowego jaja indycze są bardzo podobne do kurzych. W obydwu przypadkach w 100 gramach znajduje się około 15 gramów białka, z czego około 30% to najbardziej wartościowe aminokwasy egzogenne [5].
Produkcja wylęgowych jaj indyczych
Indycze jaja spożywcze to domena hobbystów, w chowie przydomowym. W skali komercyjnej produkcja jajek indyczych jest ograniczona do farm nakierowanych na jaja lęgowe. W ich przypadku najbardziej kosztochłonnym elementem jest krótki sezon nieśny indyków. Wynosi on tylko 28 tygodni w roku i wynika ze skomplikowanych mechanizmów związanych z długością dnia [7].
Produkcja lęgowych jaj indyczych bywa powiązana z wylęgarnią lub może być przedsięwzięciem samodzielnym. W takim przypadku jaja indycze sprzedawane są do wylęgarni, a dopiero stamtąd pisklęta są kupowane przez producentów indyków rzeźnych.
Źródła:
[1] https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/278695.pdf
[4] https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/download/2788/2214
[5] http://www.isez.pan.krakow.pl/journals/folia/pdf/62(4)/62(4)_01.pdf