Jak działa ubezpieczenie upraw? Podcast kanału Agromania
Krzysztof Mrówka, dyrektor ubezpieczeń rolnych w Generali Agro, w podcaście kanału Agromania odpowiada na pytania związane z ubezpieczeniem upraw.
Zachęcamy do oglądania i słuchania.
Kiedy świat poznał mrożonki
Mrożonki są nieodłącznym elementem każdej szanującej się lodówki. Mogłoby się wydawać, że to dość stary spożywczy wynalazek – nic jednak bardziej mylnego.
Mrożonki towarzyszą nam od lat 20. XX wieku – niedawno obchodziły więc swoje setne urodziny. Ich wynalezienie zawdzięczamy amerykańskiemu przedsiębiorcy Clarence’owi Birdseye’owi. Wpadł on na pomysł mrożenia żywności… podczas łowienia ryb.
Za każdym razem więc, gdy wyjmujemy z zamrażarki mrożone mięso, mieszanki warzywne lub frytki powinniśmy być wdzięczni żonie pana Birdseye’a za to, że pozwalała małżonkowi chodzić na ryby…
Poznaj wszystkie (agro)ciekawostkiFot. Gettyimages
Źródło: Kiedy było…? Księga pytań i odpowiedzi o dziejach świata, Łódź 1995
Ogólnopolski Dzień Konia
30 kwietnia obchodzimy Ogólnopolski Dzień Konia. Z okazji tego wydarzenia nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć koniom… końskiego zdrowia!
Fanów koni zapraszamy natomiast do lektury artykułów.
Rasy koni – przewodnik po ważnych i ciekawych rasach świata
Konie zimnokrwiste w Polsce – użytkowanie, cechy i rasy
Ochwat u konia – poważna choroba kopyt. Z czego wynika i jak ją leczyć?
Jak rywalizują konie? | Jeździectwo zaczęło się wtedy, kiedy ludzie udomowili konie.
Jeśli chcesz wiedzieć, ile koń ma lat – obejrzyj jego zęby
Artykuły o koniach na i-RolnikuFot. Gettyimages
Między nami maszynami odc. 3
Trzecia część animacji o opowiada o kombajnie, który był przekonany, że jest niezastąpiony i jednocześnie wspaniały. Czy ktoś wyprowadził go z błędu?
Zapraszamy do oglądania.
Zobacz wszystkie odcinkiMateriał marketingowy
Zgnilec amerykański ma się czego bać
Piotr Robert Nowotnik, doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, opracował pierwszy w Europie metaboliczny preparat synbiotyczny o wysokim potencjale przeciwdrobnoustrojowym. Jego celem jest ograniczenie presji bakterii Paenibacillus larvae, odpowiedzialnej za zgnilec amerykański (zakaźną chorobę pszczół). Preparat ma wspierać mikrobiom larw pszczół miodnych, konkurując z patogenem i blokując jego namnażanie. W konsekwencji jego działań łańcuch zakażeń ma zostać przerwany.
Pierwsze wyniki badań są obiecujące. Doktorant wskazuje:
“Obserwujemy logarytmiczny spadek liczby przetrwalników i form wegetatywnych bakterii o 3–4 rzędy logarytmiczne, potwierdzony metodami biologii molekularnej. Preparat jest bezpieczny, ekologiczny i nietoksyczny dla pszczół i środowiska. Może być podawany w formie dodatku do pokarmu lub aplikowany bezpośrednio w ulach.”
Badania prowadzone są w ramach doktoratu wdrożeniowego, prace mają zakończyć się we wrześniu bieżącego roku. Pozytywne wyniki mogą przyczynić się do ochrony pszczoły miodnej, która ma istotne znaczenie w efektywności produkcji roślinnej.
Wraz z pszczołami trzymamy kciuki za powodzenie w badaniach!
Więcej informacji można znaleźć w artykule zamieszczonym na stronie Uniwersytetu Przyrodniczego.
Więcej informacji (strona upwr.edu.pl)Fot. archiwum prywatne P. Nowotnik