02.05.2025

Jak działa ubezpieczenie upraw? Podcast kanału Agromania

Krzysztof Mrówka, dyrektor ubezpieczeń rolnych w Generali Agro, w podcaście kanału Agromania odpowiada na pytania związane z ubezpieczeniem upraw.

Zachęcamy do oglądania i słuchania.

01.05.2025

Kiedy świat poznał mrożonki

Mrożonki są nieodłącznym elementem każdej szanującej się lodówki. Mogłoby się wydawać, że to dość stary spożywczy wynalazek – nic jednak bardziej mylnego.

Mrożonki towarzyszą nam od lat 20. XX wieku – niedawno obchodziły więc swoje setne urodziny. Ich wynalezienie zawdzięczamy amerykańskiemu przedsiębiorcy Clarence’owi Birdseye’owi. Wpadł on na pomysł mrożenia żywności… podczas łowienia ryb.

Za każdym razem więc, gdy wyjmujemy z zamrażarki mrożone mięso, mieszanki warzywne lub frytki powinniśmy być wdzięczni żonie pana Birdseye’a za to, że pozwalała małżonkowi chodzić na ryby…

Poznaj wszystkie (agro)ciekawostki

Fot. Gettyimages
Źródło: Kiedy było…? Księga pytań i odpowiedzi o dziejach świata, Łódź 1995

25.04.2025

Między nami maszynami odc. 3

Trzecia część animacji o opowiada o kombajnie, który był przekonany, że jest niezastąpiony i jednocześnie wspaniały. Czy ktoś wyprowadził go z błędu?

Zapraszamy do oglądania.

Zobacz wszystkie odcinki

Materiał marketingowy

23.04.2025

Zgnilec amerykański ma się czego bać

Piotr Robert Nowotnik, doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, opracował pierwszy w Europie metaboliczny preparat synbiotyczny o wysokim potencjale przeciwdrobnoustrojowym. Jego celem jest ograniczenie presji bakterii Paenibacillus larvae, odpowiedzialnej za zgnilec amerykański (zakaźną chorobę pszczół). Preparat ma wspierać mikrobiom larw pszczół miodnych, konkurując z patogenem i blokując jego namnażanie. W konsekwencji jego działań łańcuch zakażeń ma zostać przerwany.

Pierwsze wyniki badań są obiecujące. Doktorant wskazuje:

“Obserwujemy logarytmiczny spadek liczby przetrwalników i form wegetatywnych bakterii o 3–4 rzędy logarytmiczne, potwierdzony metodami biologii molekularnej. Preparat jest bezpieczny, ekologiczny i nietoksyczny dla pszczół i środowiska. Może być podawany w formie dodatku do pokarmu lub aplikowany bezpośrednio w ulach.”

Badania prowadzone są w ramach doktoratu wdrożeniowego, prace mają zakończyć się we wrześniu bieżącego roku. Pozytywne wyniki mogą przyczynić się do ochrony pszczoły miodnej, która ma istotne znaczenie w efektywności produkcji roślinnej.

Wraz z pszczołami trzymamy kciuki za powodzenie w badaniach!

Więcej informacji można znaleźć w artykule zamieszczonym na stronie Uniwersytetu Przyrodniczego.

Więcej informacji (strona upwr.edu.pl)

Fot. archiwum prywatne P. Nowotnik