Wznowienie eksportu do Arabii Saudyjskiej i Singapuru
Eksport drobiu i jaj do Królestwa Arabii Saudyjskiej
Właściwe służby Królestwa Arabii Saudyjskiej poinformowały o zniesieniu zakazu eksportu z Polski mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego oraz jaj i ich przetworów na rynek saudyjski.
W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Rijadzie, z dniem 19 sierpnia 2020 r. właściwe służby Królestwa Arabii Saudyjskiej zniosły ograniczenia eksportowe wprowadzone z uwagi na wystąpienie w Polsce ognisk HPAI.
Do Królestwa Arabii Saudyjskiej mogą być ponownie eksportowane następujące produkty:
- Mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego;
- Jaja oraz pozyskane z nich przetwory.
Eksport wieprzowiny do Singapuru
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o uznaniu przez Singapur regionalizacji ASF w Polsce oraz uzgodnienie wzoru świadectwa zdrowia dla wieprzowiny. Decyzja ta daje możliwość eksportu mięsa wieprzowego i wieprzowych produktów mięsnych w oparciu o zasady regionalizacji.
Służba właściwa Singapuru poinformowała o uznaniu regionalizacji wdrożonej w Polsce w odniesieniu do ASF. Jednocześnie sfinalizowane zostały negocjacje dotyczące uzgodnienia wzoru świadectwa zdrowia na wywożone z Polski do Singapuru mięso wieprzowe i wieprzowe produkty mięsne z wyłączeniem konserw wieprzowych sterylizowanych. W związku z powyższym eksport ww. mięsa i produktów z zakładów zatwierdzonych przez służbę właściwą Singapuru może zostać wznowiony.
Zmianie uległ również tytuł świadectwa zdrowia na wywożone z Polski do Singapuru produkty mięsne wieprzowe. Niniejsze świadectwo może być stosowane jedynie przy eksporcie produktów mięsnych wieprzowych poddanych sterylizacji.
MRiRW (CC BY 3.0 PL)
Obraz Gordon Johnson z Pixabay