i-Rolnik
  • Wiedza rolnicza
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Produkcja zwierzęca
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Auto
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Wydarzenia
  • Zgłoś szkodę
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Produkcja zwierzęca
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Auto
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • Wydarzenia
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Jaja kurze – dużo produkujemy, dużo eksportujemy
Autor Dawid Rydzyński
25.08.2021
#drób #eksport #hodowla drobiu #jaja #produkcja zwierzęca #produkcja żywności

Jaja kurze – dużo produkujemy, dużo eksportujemy

Produkcja jaj kurzych w Polsce rośnie z każdym rokiem. Już teraz zajmujemy czołowe miejsce pod tym względem w Unii Europejskiej. Z uwagi na dużą skalę produkcji nasze jajka są również istotnym towarem eksportowym.

Produkcja jaj na tle Europy i świata

W Polsce produkcja jaj wyniosła blisko 10,3 mld sztuk – według danych FAO za 2019 rok. Aż 60 proc. pochodzi z ferm zlokalizowanych na terenie województwa wielkopolskiego oraz mazowieckiego. Ta liczba sprawia, że zajmujemy 28 miejsce na świecie i 9 miejsce w Europie pod tym względem.

Światowym liderem produkcji jaj kurzych są Chiny (576,793 mld), Stany Zjednoczone (113,253 mld), Indonezja (105,630 mld), Indie (105 mld). Produkcja jaj kurzych w Europie kształtuje się natomiast następująco:

  • Rosja – 44,492 mld
  • Ukraina – 16,511 mld
  • Wielka Brytania – 13,643 mld
  • Francja – 13,101 mld
  • Hiszpania – 12,872 mld
  • Włochy – 12,810 mld
  • Niemcy – 12,510 mld
  • Holandia – 11 mld
  • Polska – 10,292 mld
  • Rumunia – 4,888 mld
  • Białoruś – 3,6 mld

Gdzie trafiają polskie jaja

Nasze jajka trafiają głównie na rynek wspólnotowy – generuje on aż 93 proc. wartości eksportu. W 2020 roku przychody z tytułu sprzedaży jajek poza granice Polski wyniosły ok. 203 mln euro (23 mln euro mniej niż w 2019 roku). Gorszy wynik był spowodowany m.in. ograniczeniami związanymi z wymianą handlową, które były odpowiedzią na pandemię koronawirusa.

Jakie kraje najchętniej kupowały polskie jajka?

  • Holandia – 27 proc.,
  • Niemcy – 19 proc.,
  • Węgry – 9 proc.,
  • Włochy – 7 proc.,
  • Czechy – 7 proc.,
  • Belgia – 5 proc.

Z krajów spoza Europy najważniejszym odbiorcą był Singapur, który konsumował 3 proc. wartości polskiego eksportu jaj kurzych.

Polski rynek

Statystyczny Polak zjada rocznie od 139 do 162 sztuk jajek – takie spożycie odnotowywano w ostatnich 5 latach. Wielkość rodzimej produkcji sprawia, że import jaj do Polski jest praktycznie zbędny i ma marginalne znaczenie. Do Polski w 2020 r. sprowadzono jaja kurze o łącznej wartości 7 mln euro.

Źródło: Polish Food (lato 2021), KOWR, FAO

Obraz Moira Nazzari z Pixabay

Przeczytaj także

IRZ – duże zmiany w systemie identyfikacji i rejestracj...

IRZ – duże zmiany w systemie identyfikacji i rejestracj...

Od 2023 roku obowiązek rejestracji w systemie IRZ dotyczy także drobiu, jeleniowatych, wielbłądowatych i konio...

Uprawy i zwierzęta – maksymalne sumy ubezpieczenia w 20...

Uprawy i zwierzęta – maksymalne sumy ubezpieczenia w 20...

Jakie maksymalne sumy ubezpieczenia będą obowiązywać w 2023 roku dla poszczególnych upraw rolnych i zwierząt g...

Pszenica – prognozy i wskazówki na najbliższe lata

Pszenica – prognozy i wskazówki na najbliższe lata...

Jakie są prognozy dla produkcji pszenicy na świecie i w Polsce? Jak będą się kształtować ceny tego zboża i jak...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza Wydarzenia
Generali Agro Ubezpieczenia Szkody
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© 2022 Generali T.U. S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.