Innowacyjne badania prowadzone w Instytucie Ochrony Roślin – PIB mogą w przyszłości realnie wesprzeć poprawę zdrowotności gleby i odbudowę oraz utrzymanie naturalnej bioróżnorodności…
Celem kampanii jest popularyzacja jedzenia karpia ze względu na jego liczne walory smakowe i zdrowotne. Wspólnie odkrywajmy karpia na nowo! Prelegenci:…
Każdy z zabiegów dotyczących uprawy pszenicy ozimej takich jak dobór odmiany, przygotowanie gleby, nawożenie, ochrona oraz regulacja chemiczna wywiera wpływ na wzrost i…
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni – konkurs na przepis ze zdjęciem”, którego…
Regionalne centra krwiodawstwa i krwiolecznictwa apelują do wszystkich osób, które chorowały na COVID-19 i zostały uznane za zdrowe, do oddawania osocza krwi. Dzięki…
Wymagania klimatyczne pszenicy ozimej Podstawą sukcesu w uprawie pszenicy ozimej jest właściwe przezimowanie roślin i rozpoczęcie okresu wiosennego w dobrej zdrowotności…
Roztwory specjalnych soli, aktywowanie za pomocą plazmy, zyskują bakteriobójcze właściwości, które można wykorzystać do ochrony roślin przed chorobami. Patent na to rozwiązanie uzyskali…
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że od 9 do 29 listopada 2020 r. ponownie przysługuje zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego rolnika/domownika.
Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum L.), to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych i będąca jednym z najczęściej uprawianych gatunków zbóż w Polsce. Pszenica ozima…
Przetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z…
Spółka Appol w nieuczciwy sposób wykorzystywała swoją przewagę kontraktową wobec dostawców jabłek, opóźniając znacząco płatności za zrealizowane dostawy surowca na koncentrat jabłkowy.
Mateusz Kulecki opowiada o tym, co ubezpiecza w swoim gospodarstwie.