Ptasia grypa zbiera ogromne żniwo we Francji
Liczba ognisk we Francji zbliża się do 100. W tym tygodniu francuskie władze zapowiedziały, że w celu zahamowania rozprzestrzeniania wirusa grypy ptaków u drobiu będą prowadzić radykalne uboje prewencyjne, co doprowadzi do likwidacji – w sumie – blisko 600 tys. sztuk drobiu. Ministerstwo rolnictwa podaje, że we Francji dokonano już uboju około 200 tys. sztuk drobiu i planowany jest ubój kolejnych 400 tys. ptaków. Wysoce zaraźliwy wirus niepowstrzymanie zakaża kolejne fermy zajmujące się chowem kaczek w południowo-zachodniej części Francji. W innych regionach Francji sytuacja z HPAI wydaje się pozostawać pod większą kontrolą. Likwidowane pogłowie drobiu dotyczy ptaków zlokalizowanych w gospodarstwach uznanych za ogniska choroby, ale także działań prewencyjnych w strefach wysokiego ryzyka.
Francja ma obecnie najgorsze statystyki występowania ognisk grypy ptaków w Europie. Najtrudniejszy do utrzymania pod kontrolą okazał się region Landes w południowo-zachodniej Francji, specjalizujący się w produkcji surowca dla przemysłu foie gras. To w tej części kraju wystąpiła zdecydowana większość ognisk wirusa. W ocenie niektórych przedstawicieli francuskiej branży drobiarskiej masowe uboje prewencyjne są niezbędne, aby pokonać trwający kryzys.
Francja jest piątym największym producentem mięsa drobiowego w europejskim obszarze celnym, przy uwzględnieniu w statystykach Turcji i Wielkiej Brytanii. Od stycznia do sierpnia 2020 roku Francja wyprodukowała 1,1 mln ton mięsa drobiowego, co oznacza spadek o 0,5 proc. w porównaniu do analizowanego okresu roku 2019. Jeśli jednak chodzi o rynek kaczek, Francuzi są liderem w produkcji tego rodzaju mięsa w Europie. Do sierpnia 2020 roku Francuzi wyprodukowali 128 tys. ton mięsa kaczek (-9,2 proc. r/r). Po Francji, kluczowymi graczami w produkcji kaczek są Polska i Węgry.
Dla Francuzów 2021 rok to kolejny rok walki z HPAI. W 2018 roku Francja zgłaszała problemy zakażenia nisko zjadliwym wirusem grypy ptaków na fermach drobiu, szczególnie tych specjalizujących się w chowie kaczek. Niepokoiła wówczas różnorodność pojawiających się szczepów wirusa. Jednak największe straty Francuzi ponieśli w latach 2015-2017. W walce z grypą ptaków zlikwidowano miliony kaczek i gęsi, a działając prewencyjnie przez dłuższy czas wstrzymywano się z wznowieniem produkcji. Francuski sektor dzięki pomocy finansowej ze strony Komisji Europejskiej i francuskiego rządu, szacowanej na 350 milionów euro, powoli odzyskiwał wcześniejszy potencjał produkcyjny. Kryzys jaki spotkał francuskich producentów foie gras, pomimo kosztów które trzeba było ponieść, skłonił ich do zmian w metodach produkcji, aby zmniejszyć ryzyko związane z HPAI w przyszłości. Liczba kaczek wyprodukowanych we Francji w 2017 roku zmniejszyła się do 23 milionów z poziomu 29 milionów w 2016 r. oraz 37 milionów w 2015 roku. Przedstawiciele francuskiej branży oszacowali, że w 2017 roku o 20 procent zmniejszyła się produkcja foie gras.
Źródło: KIPDIP
Zdjęcie: No-longer-here, Pixabay