i-Rolnik
  • Artykuły
  • W skrócie
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy rolne
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • W skrócie
    • Wydarzenia
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy rolne
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Szkody
      • Zgłoś szkodę
      • Szkoda AC – serwisy maszyn
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Ciekawostki o truskawkach
Autor Dawid Rydzyński
28.06.2022
#ciekawostki #na luzie #truskawki #uprawy

Ciekawostki o truskawkach

Truskawki często w ostatnich dniach goszczą na naszych stołach. Co warto o nich wiedzieć?

Pochodzenie truskawek

Truskawki pochodzą… od poziomki. Najpopularniejsza odmiana tego owocu (Fragaria ananassa) powstała ze związku poziomki wirginijskiej (Fragaria virginiana) z poziomką chilisjką (Fragaria chiloensis). Rodzice więc truskawki pochodzili z dwóch Ameryk – Północnej i Południowej. Truskawka jest więc owocem miłości (a w zasadzie prób krzyżowania), która wzniosła ponad granice kontynentów. Żeby natomiast było jeszcze ciekawiej, to tego połączenia dokonano… we francuskiej Bretanii w XVIII w.

Samo zaś słowo „truskawka” pochodzi od staropolskiego „truskać” – to inne określenie na „łamać się”. Polska nazwa odnosi się do delikatności i łamliwości pędów tych owoców.

Poziomka i truskawka jako synonimy

W zasadzie do XX wieku zamiennie stosowano słowa „poziomka” i „truskawka”. W niektórych słownikach, przy haśle „truskawka” odsyłano czytelnika do hasła „poziomka”. Jakie to było szczęście, że słowa te nie dzieli przepaść „stronnicowa” w słowniku, bo ci bardziej leniwi mogliby nie dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest truskawka.

Zmiana nastąpiła w momencie, gdy uprawa truskawki się rozpowszechniła i konieczne było już rozróżnienie między tymi owocami. Wtedy poziomki i truskawki przestały być synonimami.

Truskawka niczym kawior

Truskawka, towar dziś tak powszechny, że można go kupić w trakcie seoznu prawie przy każdym przejściu dla pieszych, kiedyś była prawdziwym rarytasem. Do początku XX wieku, gdy nie znano jeszcze wielkich chłodni, truskawka znajdowała się na stołach najbogatszych przedstawicieli społeczeństwa – była jak swego czasu kawior albo inne wykwintne smakołyki. I albo wszyscy staliśmy się bogaci, albo truskawka stała się powszechna – w każdym razie owoc ten jest stałym elementem polskiego jadłospisu w okresie letnim.

Kaszubska, czyli chroniona

W 2009 roku truskawka kaszubska została wpisana do unijnego rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Jest traktowana jako tradycyjny produkt województwa pomorskiego. W odróżnieniu od innych odmian, ze względu na warunki dojrzewania i specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, charakteryzuje się większą zawartością cukru w owocach. Jest idealna do przetworów, jogurtów bądź bezpośredniej konsumpcji. Jak widać, Kaszubi nie tylko swój język, ale truskawki też mają.

Co ma w sobie truskawka

Cześć rodziców odkryła, że truskawki mają moc przyciągania do siebie dzieci. Naukowo nie zostało to jeszcze potwierdzone. Wiemy jednak, że truskawka jest bogata w wartości odżywcze. Oto, co mają do zaoferowania truskawki:

  • witaminy A, C, E, K, z grupy B,
  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • błonnik pokarmowy,
  • węglowodany (łatwo przyswajalne),
  • polifenole.

Co ciekawe, truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dla wielu może być to zaskoczeniem, przecież owoce na literę „c” powinny zawierać najwięcej tej witaminy!

Warto w tym miejscu dodać, że dieta bogata w truskawki może zapobiegać zakrzepom, miażdżycy, reakcjom alergennym oraz obniżać poziom cholesterolu.

Reklama

Truskawka na…

Zamiłowanie do truskawek jest tak popularne, że niektórzy popełniają ciekawe przejęzyczenia. Podczas komentowania jednego z piłkarskich meczów Tomasz Hajto, były reprezentant Polski, użył sformułowania „truskawka na torcie”. Zastąpił tym samym nielubianą przez wielu wisienkę, która do najsłodszych owoców zdecydowanie nie należy.

Tenis i truskawki

Wimbledon to jedna z największych tenisowych imprez na świecie. Tradycja w nim to rzecz święta, widać to na każdym kroku. Truskawki są jednym z symboli tej imprezy. Niektórzy podają, że już w 1877 roku, kiedy odbyły się pierwsze zawody, doradca króla Henryka VIII poczęstował swoich gości na uczcie tymi owocami i było to początkiem „truskawkowej” tradycji.

Inne wersje mówią o tym, że sezon truskawkowy zgrywa się z czasem trwania imprezy (słowo zgrywa chyba jest tutaj kluczowe).

W każdym razie od 1953 roku zawodnicy delektują się tymi owocami. W 1970 roku do truskawek dodano słodką i gęstą polewę. Przykładowo, kilka lat temu, w 2014 roku przygotowano do sprzedaży 112 tys. opakowań z truskawkami.

Być może towarzystwo truskawek (choć angielskich) pomoże Idze Świątek podczas rozpoczynających się zawodów 27 czerwca.

Kąpiel truskawkowa

O dziwne pomysły można podejrzewać dzieci. O kąpiel w czymś innym niż woda Kleopatrę, która według legend lubiła marnotrawić kozie mleko w celu utrzymania higieny. Zarówno dzieci, jak i Kleopatrę, chciała jednak przebić Madame Tallien. Ta francuska arystokratka kąpała się w soku ze świeżych truskawek. Cóż za marnotrawstwo!

Muzeum w Belgii

Na terenie Belgii znajduje się muzeum truskawek – Musée de la Fraise. Są tam wiekowe zdjęcia zbieraczy truskawek, można też kupić truskawkowe rarytasy, na przykład piwo o smaku tych owoców. Świeżych truskawek zapewne się tam nie wystawia, aby nie wodzić na pokuszenie zwiedzających.

Truskawki dla nowożeńców

Wielu twierdzi, że truskawki stanowią znakomity afrodyzjak i wpływają na zwiększenie libido. Tacy Francuzi na przykład serwowali młodym małżonkom na śniadanie właśnie zupę z truskawek. Francuzi więc, być może z oszczędności, zrezygnowali z „miodowego miesiąca” na rzecz „truskawkowego śniadania”. Było na pewno krócej, ale czy taniej – nie wiemy po ile „chodziły” wtedy truskawki, czy było po sezonie itd.

Uprawa truskawek w Polsce

Źródło: magazyn-kuchnia.pl, Polish Food (wiosna 2022), sport.radiozet.pl, przeglądsportowy.onet.pl, sport.tvp.pl, gazetalubuska.pl

Zdjęcie: croisy / pixabay

Przeczytaj także

Awokado – najwięksi producenci na świecie

Awokado – najwięksi producenci na świecie...

Awokado to owoc, który zdobył w pewnym momencie niesamowitą popularność. Stał się składnikiem wielu dań se...

Polskie borówki trafią do Wietnamu

Polskie borówki trafią do Wietnamu...

Nasze rodzime borówki wędrują nie tylko do lokalnych sklepów, dyskontów spożywczych czy sezonowych straganów. ...

O bizonie, który jeździł autem | Bailey i Jim Sautner

O bizonie, który jeździł autem | Bailey i Jim Sautner...

Literatura wprowadziła do zbiorowej świadomości psa, który upodobał sobie transport kolejowy. Realne życie pot...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza W skrócie Wydarzenia
Generali Ubezpieczenia Zgłoś szkodę Szkoda AC – serwisy maszyn
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© Generali Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką prywatności, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych.AkceptujZamknij