i-Rolnik
  • Artykuły
  • W skrócie
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy rolne
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • W skrócie
    • Wydarzenia
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy rolne
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Szkody
      • Zgłoś szkodę
      • Szkoda AC – serwisy maszyn
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zdrowie konia – jak zadbać o żywienie, cz. 3. Analiza w...
Autor Bernadetta Gwoździk
26.11.2020
#artykuł ekspercki #Bernadetta Gwoździk #choroby koni #choroby zwierząt #konie #zwierzęta

Zdrowie konia – jak zadbać o żywienie, cz. 3. Analiza weendeńska pasz

Czym jest pasza?

Zacznijmy od początku. Definicję paszy przytaczaliśmy w poprzednim artykule (Zdrowie konia – jak zadbać o żywienie, cz. 2 Pasze) więc dziś w skrócie. Pasza to materiał pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego, który zawiera składniki pokarmowe przyswajalne dla zwierząt i jest stosowany w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Analiza weendeńska (analiza podstawowa) to chemiczna analiza składników pokarmowych w paszy, która umożliwia oznaczenie jej pięciu składników: suchej masy, popiołu surowego, białka surowego, tłuszczu surowego i włókna surowego. Metoda, mimo że została opracowana XIX w. przez Henneberga i Stohmanna, w Zakładzie Doświadczalnym w Weende koło Getyngi (stąd nazwa), stanowi nadal podstawę dla współczesnych systemów oceny wartości pasz. Wynikiem analizy weendeńskiej jest uzyskanie informacji o składnikach pokarmowych, które znajdą się w przewodzie pokarmowym zwierzęcia.

Analiza weendeńska pasz


Wpływ czynników na wyniki produkcyjne zwierząt

Po co ta cała analiza? Ponieważ szacuje się, że aż 65% wpływu na wyniki produkcyjne zwierząt, mają czynniki żywieniowe. Wartość pokarmowa, zapotrzebowanie pokarmowe, jakość pasz – tylko z wiedzą na ten temat hodowca jest w stanie przygotować zbilansowany program karmienia koni (i innych zwierząt), by ich potrzeby żywieniowe były jak najlepiej zaspokojone.

A pozostałe 35%?

To czynniki genetyczne ~25% i czynniki zootechniczne ~10%.

Rola związków chemicznych w organizmie

  • Substancje energetyczne:

– węglowodany (włókno surowe i związki bezazotowe wyciągowe),

– tłuszcze.

  • Substancje budulcowe:

– białko,

– makroelementy (wapń Ca, fosfor F, chlor Cl, sód N, potas K, Magnez Mg, Siarka S). Wapń i fosfor biorą udział w krzepnięciu krwi, przemianach energetycznych mięśni. Chlor, sód, potas – odgrywają decydującą rolę w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Zapotrzebowanie na te pierwiastki wzrasta wraz ze wzmożoną potliwością konia.

  • substancje regulujące:

– mikroelementy (kobalt Co, miedź Cu, cynk Zn, mangan Mn, żelazo Fe, fluor F, jod I, selen Se, chrom Cr). Miedź, cynk i magnez wpływają na wytworzenie prawidłowej puszki kopytowej;

– witaminy – substancje organiczne nie będące źródłem energii ani materiałem budulcowym, a niezbędne w małych ilościach dla prawidłowego przebiegu procesów zachodzących w organizmie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Witaminy nierozpuszczalne w tłuszczach: B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy.

W żywieniu koni najważniejszą rolę odgrywają witaminy:

– E – duże stężenie tej witaminy znajduje się w zielonce z traw. Zalecana jest suplementacja – 1 000 jm/dzień.

– z grupy B – wytwarzane są w jelicie cienkim konia przy udziale bakterii. Suplementację tych witamin przeprowadza się podając koniom dodatek drożdży do paszy.

– C – wytwarzana jest w wątrobie. Suplementacja zalecania jest koniom karmionym wyłącznie sianem.

 

Rola wody w organizmie

Woda dla koni, jak i dla wszystkich organizmów żywych, jest niezbędna do prawidłowego rozwoju, zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Dlaczego?

– Bierze udział w procesach wchłaniania z jelit,

– odżywia komórki całego organizmu,

– jest środowiskiem dla wszelkich reakcji chemicznych związanych z metabolizmem,

– bierze udział w regulacji ciepłoty ciała,

– jest rozpuszczalnikiem substancji dostarczanych do organizmu,

– bierze udział w reakcjach biochemicznych,

– bierze udział w wytwarzaniu enzymów,

– zwilża błony śluzowe oraz gałki oczne.

Konie powinny pobierać 2-3 l wody/kg masy ciała.

 

Na zakończenie

Żywienie jest jednym z najważniejszych elementów opieki nad koniem. Wpływa na jego zdrowie, zachowanie oraz wygląd. Koń koniowi nierówny, dlatego rodzaj i ilość podawanej paszy powinny być dostosowane do rasy, wieku, charakteru, wzrostu, masy ciała i rodzaju codziennej aktywności podejmowanej przez konia. Trzeba też pamiętać o specyficznej budowie układu pokarmowego konia i jego stosunkowo małym, jednokomorowym żołądku z ograniczoną przestrzenią do przechowywania treści pokarmowej. Stąd tak istotne jest zapewnienie koniom stałego dostępu do paszy objętościowej. Jeżeli niemożliwy jest ich kilkugodzinny pobyt na pastwisku i pobranie zielonki, zapewnijmy im przynajmniej swobodny dostęp do podstawowej paszy objętościowej suchej jaką jest siano. O rodzajach pasz możecie Państwo przeczytać tutaj >

 

Bibliografia:

„Żywienie zwierząt i paszoznawstwo”, opracowanie zbiorowe

„Żywienie koni” webinar organizowany przez Animalia Szkolenia, prowadzony przez Sylwię Marchewkę

https://www.sano.pl/Rolnictwo/Analiza%20weende%C5%84ska – dostęp 23.11.2020 r.

 

 

O żywieniu koni przeczytaj jeszcze:

Zdrowie konia – jak zadbać o żywienie, cz. 1

Zdrowie konia – jak zadbać o żywienie, cz. 2, Pasze

 

Przeczytaj także

Jaki pies na podwórko? Poznaj rasy najlepsze na wieś!

Jaki pies na podwórko? Poznaj rasy najlepsze na wieś!...

Przeczytaj, jaki pies na podwórko będzie najlepiej dopasowany do specyfiki Twojego gospodarstwa rolnego. J...

Zgnilec amerykański ma się czego bać

Zgnilec amerykański ma się czego bać...

Piotr Robert Nowotnik, doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, opracował pierwszy w Europie metabo...

Hodowla strusi w Polsce – skala, zasady, opłacalność

Hodowla strusi w Polsce – skala, zasady, opłacalność...

Hodowla strusi to niszowa branża, ale warto wiedzieć, że jesteśmy w niej europejskim liderem. Przeczytaj, ...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza W skrócie Wydarzenia
Generali Ubezpieczenia Zgłoś szkodę Szkoda AC – serwisy maszyn
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© 2025 Generali T.U. S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką prywatności, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych.AkceptujZamknij