i-Rolnik
  • Artykuły
  • W skrócie
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy rolne
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Produkcja zwierzęca
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Auto
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • W skrócie
    • Wydarzenia
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy rolne
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Produkcja zwierzęca
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Auto
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Zgłoś szkodę
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Skąd te rumieńce mam? Czyli kilka słów o kolorze jabłek
Autor Brandmates
10.08.2021
#jabłka

Skąd te rumieńce mam? Czyli kilka słów o kolorze jabłek

Pierwsze jabłka z tegorocznych zbiorów są już w sprzedaży. Jako pierwsze zbiera się jabłka odmiany early geneva, która cechuje się zielonkawożółtą skórką i pięknym czerwonym wybarwieniem od strony słonecznej. Czasem jednak kolor czerwony może objąć nawet cały owoc tej odmiany. Przy okazji pierwszych zbiorów, warto się zastanowić skąd bierze się kolor jabłek i czy wpływa na ich smak.

W Polsce uprawia się bardzo wiele odmian jabłek. Kolor ich skórki występuje w odcieniach zieleni, żółci lub czerwieni, a barwy bardzo często mieszają się na jednym owocu.

Z naukowego punktu widzenia na kolor jabłek składa się barwa zasadnicza oraz rumieniec. Barwa zasadnicza to ta, którą widzimy od strony zacienionej. Może być zielona, żółta lub zielonożółta. Natomiast rumieniec, to barwa drugorzędna.

W przypadku jabłek jest to czerwień. Barwnikiem wpływającym bezpośrednio na czerwoną barwę skórki jabłka jest flawonoid zwany cyjanidyną. Obecność barwników w jabłkach zależy od ich odmiany i jest uwarunkowana genetycznie. Co ciekawe, są odmiany jabłek takie jak Mutsu i Golden Delicious, które mają tylko zasadniczą barwę skórki, i nie posiadają rumieńca.

Bardzo często dla konsumentów, intensywnie wybarwione na czerwono jabłka są postrzegane jako owoce o wyższej jakości, a cecha ta jest stawiana na równo ze smakiem i jędrnością. Jednak uzyskanie odpowiedniego rumieńca na tle zielonej barwy zasadniczej jest zadaniem trudnym i, poza cechami genetycznymi danej odmiany, zależy od wielu czynników, m.in. odpowiedniej ilości światła, dobowych wahań temperatury, a nawet liczby i powierzchni liści jabłoni przypadających na jeden owoc.

Zielone zabarwienie oznacza, że jabłko nie jest przejrzałe, a jego miąższ jest soczysty i chrupiący. Zielone zabarwienie skórki jest wynikiem występowania w komórkach skórki chlorofilu, którego zawartość jest różna w poszczególnych odmianach. W trakcie dojrzewania, dochodzi do rozpadu tego barwnika oraz naturalnego zwiększania zawartości barwników żółtych i pomarańczowych – karotenu i ksantofilu. Jabłko staje się coraz bardziej żółte. Proces ten jest nieodwracalny i owoc już nigdy nie nabierze zielonej barwy.

Kolor jabłek nie warunkuje bezpośrednio jego innych cech, takich jak smak czy struktura miąższu. Dlatego wybierając owoce dla siebie, warto kierować się cechami danej odmiany, a nie jedynie kolorem skórki. Polskie jabłka są pyszne we wszystkich kolorach.

Artykuł powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym również w języku polskim: https://www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach.

Źródło informacji: Brandmates

Przeczytaj także

Komiks i kolorowanka z rzepakiem w roli głównej

Komiks i kolorowanka z rzepakiem w roli głównej...

W komiksach spotkać można wielu nietypowych bohaterów – białe konie łowiące ryby, kamienie wędrujące po pokoju...

Krzysztof Mrówka o ubezpieczeniu ozimin dla farmer.pl

Krzysztof Mrówka o ubezpieczeniu ozimin dla farmer.pl...

Zapraszamy do zapoznania się z materiałem portalu farmer.pl, w którym Krzysztof Mrówka opowiada o ubezpieczeni...

Jesienne uprawy z e-kodem 2024

Jesienne uprawy z e-kodem 2024...

Ubezpieczenie upraw to dobry wybór dla wszystkich tych rolników, którzy zajmują się produkcją roślinną. To sza...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza W skrócie Wydarzenia
Generali Agro Ubezpieczenia Szkody
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© 2025 Generali T.U. S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką prywatności, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych.AkceptujZamknij