Salmonella – charakterystyka oraz zasady bioasekuracji
Etiologia
Salmonelloza jest zakaźną chorobą zwierząt i ludzi, wywoływaną przez pałeczki Salmonella. Są to bakterie jelitowe, które mogą być przenoszone przez wszystkie zwierzęta oraz przez człowieka. Ich obecność w środowisku jest dosyć powszechna. Są źródłem zarówno strat ekonomicznych w produkcji drobiarskiej, jak również stanowią zagrożenie epidemiologiczne.
Podobnie jak w przypadku salmonelloz ludzi, najczęściej izolowanym serotypem Salmonella ze środowiska utrzymywania ptaków były serotypy Enteritidis oraz Typhimurium.
Możliwy scenariusz rozwoju zakażenia
W stadzie mogą się znajdować ptaki niezakażone, zakażone bezobjawowo oraz chore. Znoszone są jaja, których część jest zakażona. Następnie dochodzi do mieszania jaj w wylęgarni, gdzie część zarodków obumiera, a pozostałe wykluwają się i giną w ciągu 2–5 dni, wydalając przy tym zarazki do środowiska i będąc źródłem bakterii dla zdrowych zwierząt. W pierwszych 3–4 tyg. ptaki mogą chorować oraz padać. Jeśli przeżyją – wchodzą w stan zakażenia bezobjawowego, i dalej – w nieśność i ponownie niosą zakażone jaja.
Drogi zakażenia
- Pionowa – transowarialna – z matki na pisklę.
- Pozioma – pasza, woda, ściółka, zwierzęta gospodarskie, człowiek, ptaki domowe i dzikie, gryzonie, odpady lęgowe, inkubatory, klujniki, kosze transportowe, środki transportu, kurniki, wybiegi, sprzęt do obsługi drobiu, nawyk zjadania jaj, kanibalizm.
Salmonella Enteritidis, w odróżnieniu od innych serotypów, posiada zdolność zakażania jajników, co powoduje przedostawanie się bakterii do jaj. Inne serotypy zwykle pozostają w kale i zanieczyszczają powierzchnie skorupek jaj. Salmonella Enteritidis w zakażonych stadach hodowlanych za pośrednictwem jaj zakaża pisklęta, a te w stadach nieśnych – jaja i produkty jajeczne.
Wrażliwość bakterii Salmonella
- Wrażliwa na działanie wysokiej temperatury,
- w glebie przeżywa do 320 dni,
- w wodzie do 60 dni,
- w puchu i pierzu do 160 dni,
- na skorupach jaj do 10 dni,
- w pyle do 3 tygodni.
Objawy kliniczne
- Okres wylęgania wynosi 1–5 dni.
- U chorych ptaków może występować:
- biegunka,
- podwyższona temperatura ciała,
- zasinienie grzebienia i dzwonków,
- spadek nieśności i lanie jaj,
- wychudzenie i zróżnicowanie stada,
- chwiejny chód, objawy nerwowe,
- duszność,
- serowato-ropne zapalenie spojówek,
- zamieranie zarodków,
- zakażenia bezobjawowe (ważne badania przed ubojem).
Zmiany anatomopatologiczne
- Zahamowanie resorpcji woreczka żółtkowego,
- silne powiększenie wątroby i śledziony,
- pęcherzyk żółciowy powiększony, wypełniony gęstą żółcią,
- kule żółtkowe mają zmienioną barwę, wygląd i konsystencję (ciemnobrązowe lub czarne),
- stany zapalne jajnika, otrzewnej, osierdzia, stawów,
- nieżytowe zapalenie błony śluzowej jelit,
- włóknikowe zapalenie bony śluzowej jelit ślepych,
- ogniska martwicowe w płucach, mięśniu sercowym i żołądku,
- u kogutów zanik jąder.
Leczenie i szczepienia
Zakaz leczenia. Wykonuje się szczepienia profilaktyczne stad towarowych kur niosek oraz stad rodzicielskich.
Zasady bioasekuracji
- Stosowanie zasady „cały kurnik pełny lub cały kurnik pusty”.
- Stosowanie prawidłowej obsady kurnika.
- Utrzymywanie w jednym kurniku, w obrębie jednego stada, drobiu w jednakowym wieku.
- Izolacja poszczególnych kurników przez zapewnienie osobnej obsługi, żywienia, narzędzi.
- Zabezpieczenie paszy przed dostępem gryzoni i dzikich ptaków.
- Rejestrowanie wejść osób postronnych na teren gospodarstwa.
- Wykorzystywanie odzieży ochronnej przez osoby wchodzące na teren gospodarstwa.
- Odkażanie kół pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa.
Rejestrowanie prowadzonych regularnie czynności odkażania, dezynsekcji (owady) i deratyzacji (gryzonie).
Bibliografia, w tym przydatne strony
- https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zasady-ochrony-drobiu-przed-choroba-bioasekuracja
- https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/o-salmonellozach
- https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zwalczanie-salmonelloz-u-drobiu
- „Immunoprofilaktyka Salmoneloz u drobiu”, Maciej Kuczkowski, Alina Wieliczko, 2015, Życie Weterynaryjne.
- Wykłady prowadzone przez prof. dr hab. Andrzeja Koncickiego, Katedra Chorób Ptaków, 2019, UWM Olsztyn.
____________________________
Chcesz wiedzieć więcej?
Ptasia grypa – charakterystyka oraz regulacje prawne, cz. 1/2
Choroby rejestrowane: czym jest mykoplazmoza, chlamydioza, choroba Mareka i Gumboro?
Prewencja przede wszystkim. Dziś o bioasekuracji
Jajko czy kura, kilka słów o drobiu i zagrożeniach w produkcji