i-Rolnik
  • Artykuły
  • W skrócie
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy rolne
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • W skrócie
    • Wydarzenia
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy rolne
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Zgłoś szkodę
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Przezimowanie pszenicy ozimej, cz. 1/4 | Wyzwania w upr...
Autor Łukasz Suty
06.11.2020
#artykuł ekspercki #ekspert agro #Łukasz Suty #pszenica #uprawy

Przezimowanie pszenicy ozimej, cz. 1/4 | Wyzwania w uprawie

Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum L.), to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych i będąca jednym z najczęściej uprawianych gatunków zbóż w Polsce. Pszenica ozima może być wykorzystywana na wiele sposobów. Najbardziej znana w przetwórstwie spożywczym, gdzie ziarno służy do produkcji kasz, makaronów, mąki, słodu browarniczego czy skrobi. W hodowli zwierząt – paszą jest zarówno słoma, jak i ziarno. Olej z kiełków pszenicy znajdziemy też w produktach kosmetycznych i pielęgnacyjnych.

Pomimo tak dużej popularności i pełnienia ważnej roli w płodozmianie, uprawa pszenicy ozimej nie jest prosta. W znacznym stopniu wpływają na to warunki klimatyczne panujące w Polsce. Największe zagrożenia w uprawie występują w okresie jesienno-zimowym. Począwszy od siewu, poprzez wschody, rozpoczęcie okresu przezimowania w odpowiedniej fazie rozwojowej, a kończąc na trudnych warunkach pogodowych panujących zimą. Czas ten w warunkach klimatycznych Polski można nazwać okresem skrajności, ponieważ terminowy siew mogą zakłócić intensywne opady deszczu lub wystąpienie posuchy. W okresie zimowym na plantacji może zalegać gruba warstwa pokrywy śnieżnej prowadząca do wyprzenia roślin lub całkowity brak pokrywy śnieżnej, który w połączeniu z silnym wiatrem może skutkować wysmalaniem.

Za główny czynnik wpływający na przezimowanie pszenicy ozimej uważa się temperaturę. Bardzo ważne jest, aby temperatura obniżała się łagodnie i stopniowo. Niepożądana jest sytuacja, w której, ze względu na średnią dobową temperaturę powietrza powyżej 5°C, późną jesienią nadal trwa wegetacja roślin, a następnie w krótkim czasie warunki termiczne ulegają znaczącej zmianie (spadek temperatury poniżej 0°C).

Wymienione powyżej niekorzystne zjawiska pogodowe wraz z nieprawidłową agrotechniką mogą być przyczyną redukcji obsady roślin, uszkodzeń systemu korzeniowego, a nawet przemarznięcia węzła krzewienia rośliny, co negatywnie wpływa na przezimowanie plantacji, a w konsekwencji na wielkość i jakość plonu roślin.

 


To pierwsza część obszernego artykułu nt. pszenicy ozimej. W kolejnym tygodniu:

  • znaczenie klimatu i gleby w uprawie pszenicy,
  • agrotechnika,
  • uprawa roślin ozimych a pory roku.

 

Autor: Łukasz Suty

Zdjęcie: klimkin from Pixabay

 

DOŁĄCZ DO NAS!

W i-Rolniku sprawdzisz status szkody uprawowej, pobierzesz kopię polisy, znajdziesz punkt naprawy maszyn!

REJESTRACJA

Przeczytaj także

Symulator farmy stworzony przez nastolatka podbił świat

Symulator farmy stworzony przez nastolatka podbił świat...

Gry związane z rolnictwem cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników cyfrowej rozrywki. Firmy często pr...

Jaka czaszka, taka praca | Ciekawostki (agro)historyczn...

Jaka czaszka, taka praca | Ciekawostki (agro)historyczn...

Chłop w dawnych czasach nie miał lekko. Jego los zależał od kaprysu właściciela folwarku. Musiał pracować na r...

Quiz o ziemniakach | 7 pytań, które czekają na Twoją od...

Quiz o ziemniakach | 7 pytań, które czekają na Twoją od...

Ziemniaki są częstym bohaterem niedzielnych obiadów – wraz z kotletem schabowym potrafią doprowadzić do stanu ...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza W skrócie Wydarzenia
Generali Agro Ubezpieczenia Szkody
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© 2025 Generali T.U. S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką prywatności, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych.AkceptujZamknij