i-Rolnik
  • Wiedza rolnicza
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Produkcja zwierzęca
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Auto
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Wydarzenia
  • Zgłoś szkodę
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Produkcja zwierzęca
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Auto
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • Wydarzenia
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Polskie kaczki znane w Europie
Autor Dawid Rydzyński
25.03.2022
#drób #eksport #kaczki #rolnictwo w Polsce

Polskie kaczki znane w Europie

Od 2014 roku jesteśmy liderem w zakresie produkcji drobiu w Unii Europejskiej. Drób kurzy, indyki – to nasza główna siła, ale warto pamiętać, że od dłuższego czasu wzrasta znaczenie produkcji kaczek. W tej chwili plasujemy się pod tym względem na 2 miejscu we Wspólnocie. Obserwuje się ponadto wzrost zainteresowania kaczym mięsem na naszym krajowym podwórku.

Mięso z kaczki – główne cechy  i zastosowanie

Z czego wynika rosnące zainteresowanie kaczym mięsem? Wymienić należy kilka powodów.

Pierwszy powód – walory smakowe. Mięso kaczki jest przede wszystkim kruche oraz soczyste. W polskiej kuchni kaczka zajmuje ważne miejsce. Na „Liście produktów tradycyjnych”, sygnowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, możemy znaleźć aż 10 potraw związanych z kaczkami, na przykład:

  • kaczka nadziewana po kujawsku,
  • kaczka po zamojsku,
  • kaczka pieczona po wielkopolsku,
  • kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu.

Drugi powód to walory zdrowotne. Mięso kacze jest lekkostrawne i zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Ma w sobie witaminy z grupy B, A i E oraz jest zasobne w mikro- i makroelementy. Ocenia się, że ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy – z uwagi na występowanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Liczba kaczek w Polsce

Pekin to dominująca rasa kaczek hodowanych w Polsce.  Popularność tej rasy wynika z:

  • krótkiego cyklu produkcji brojlerów,
  • niewielkich wymagań pokarmowych,
  • sporej zawartości mięsa,
  • zdrowotności.

Pogłowie kaczek systematycznie się zwiększa. W 2020 roku w Polsce było 6,4 mln sztuk tych zwierząt. Jeszcze dekadę temu nad Wisłą pogłowie kaczek liczyło 2,57 mln sztuk. Największe wzrosty zanotowano w dwóch okresach:

  • lata 2014-2015 – wzrost o 28,8 proc. (z 2,64 mln do 3,4 mln),
  • lata 2017-2018 – wzrost o 42,2 proc. (z 3,6 mln do 5,12 mln).

Liderem w zakresie pogłowia jest województwo wielkopolskie, na terenie którego mieszka prawie co druga polska kaczka. Najmniej tych przedstawicieli drobiu spotkać można w województwie podlaskim – zaledwie 20 tys. sztuk.

Pogłowie kaczek według województw (dane GUS, 2020 r.):

  • wielkopolskie – 2,82 mln,
  • łódzkie – 0,978 mln,
  • lubelskie – 0,478 mln,
  • świętokrzyskie – 0,297 mln,
  • mazowieckie – 0,266 mln,
  • podkarpackie – 0,234 mln.

Eksport polskich kaczek

Eksport kaczego mięsa rósł zdecydowanie szybciej niż pogłowie. Według danych GUS w 2012 roku wartość sprzedanego za granicę mięsa wynosiła 6 mln euro. W 2020 roku było to już 46 mln euro.

Zaskoczeniem nie powinny być kierunki eksportu. Walorami smakowymi polskiej kaczki zachwycają się przede wszystkim mieszkańcy innych krajów europejskich. Główne kierunki eksportu to:

  • Niemcy (46 proc. eksportu),
  • Wielka Brytania (11 proc.),
  • Francja (7 proc.),
  • Litwa (6 proc.),
  • Czechy (6 proc.),
  • Dania (6 proc.),
  • Rumunia (5 proc.),
  • Estonia (5 proc.).

Z uwagi na rodzimą produkcję import kaczego mięsa jest znikomy – jego wartość oscyluje w granicach 0,53–1,22 mln euro.

Z kaczką należy się więc liczyć. Przyszłość pokaże, czy pozytywne trendy z ostatnich kilku lat zostaną podtrzymane. Wszystkim polskim producentom drobiu życzymy oczywiście, aby tak było.

Źródło: Polish Food, zima 2022

Zdjęcie: valenciamarkyv69 / pixabay

Przeczytaj także

Pszenica – prognozy i wskazówki na najbliższe lata

Pszenica – prognozy i wskazówki na najbliższe lata...

Jakie są prognozy dla produkcji pszenicy na świecie i w Polsce? Jak będą się kształtować ceny tego zboża i jak...

2023 będzie rokiem wielu wyzwań dla polskiego rolnictwa

2023 będzie rokiem wielu wyzwań dla polskiego rolnictwa...

O wyzwaniach, przed jakimi stanie w 2023 roku polskie rolnictwo oraz obszarach, w których warto poszukiwać sza...

Hodowla świń – dopłaty do dobrostanu zwierząt

Hodowla świń – dopłaty do dobrostanu zwierząt...

Rolnicy prowadzący hodowlę świń mogą wkrótce liczyć na dofinansowanie. Jakich dopłat do świń można się spodzie...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza Wydarzenia
Generali Agro Ubezpieczenia Szkody
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© 2022 Generali T.U. S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.