Jaja kurze – dużo produkujemy, dużo eksportujemy
Produkcja jaj kurzych w Polsce rośnie z każdym rokiem. Już teraz zajmujemy czołowe miejsce pod tym względem w Unii Europejskiej. Z uwagi na dużą skalę produkcji nasze jajka są również istotnym towarem eksportowym.
Produkcja jaj na tle Europy i świata
W Polsce produkcja jaj wyniosła blisko 10,3 mld sztuk – według danych FAO za 2019 rok. Aż 60 proc. pochodzi z ferm zlokalizowanych na terenie województwa wielkopolskiego oraz mazowieckiego. Ta liczba sprawia, że zajmujemy 28 miejsce na świecie i 9 miejsce w Europie pod tym względem.
Światowym liderem produkcji jaj kurzych są Chiny (576,793 mld), Stany Zjednoczone (113,253 mld), Indonezja (105,630 mld), Indie (105 mld). Produkcja jaj kurzych w Europie kształtuje się natomiast następująco:
- Rosja – 44,492 mld
- Ukraina – 16,511 mld
- Wielka Brytania – 13,643 mld
- Francja – 13,101 mld
- Hiszpania – 12,872 mld
- Włochy – 12,810 mld
- Niemcy – 12,510 mld
- Holandia – 11 mld
- Polska – 10,292 mld
- Rumunia – 4,888 mld
- Białoruś – 3,6 mld
Gdzie trafiają polskie jaja
Nasze jajka trafiają głównie na rynek wspólnotowy – generuje on aż 93 proc. wartości eksportu. W 2020 roku przychody z tytułu sprzedaży jajek poza granice Polski wyniosły ok. 203 mln euro (23 mln euro mniej niż w 2019 roku). Gorszy wynik był spowodowany m.in. ograniczeniami związanymi z wymianą handlową, które były odpowiedzią na pandemię koronawirusa.
Jakie kraje najchętniej kupowały polskie jajka?
- Holandia – 27 proc.,
- Niemcy – 19 proc.,
- Węgry – 9 proc.,
- Włochy – 7 proc.,
- Czechy – 7 proc.,
- Belgia – 5 proc.
Z krajów spoza Europy najważniejszym odbiorcą był Singapur, który konsumował 3 proc. wartości polskiego eksportu jaj kurzych.
Polski rynek
Statystyczny Polak zjada rocznie od 139 do 162 sztuk jajek – takie spożycie odnotowywano w ostatnich 5 latach. Wielkość rodzimej produkcji sprawia, że import jaj do Polski jest praktycznie zbędny i ma marginalne znaczenie. Do Polski w 2020 r. sprowadzono jaja kurze o łącznej wartości 7 mln euro.
Źródło: Polish Food (lato 2021), KOWR, FAO
Obraz Moira Nazzari z Pixabay