i-Rolnik
  • Wiedza rolnicza
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Produkcja zwierzęca
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Auto
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Wydarzenia
  • Zgłoś szkodę
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Produkcja zwierzęca
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Auto
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • Wydarzenia
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Eksport polskiej żywności w 2020 r.
Autor Dawid Rydzyński
16.06.2021
#eksport #handel międzynarodowy #import #żywność

Eksport polskiej żywności w 2020 r.

W 2020 r. wartość polskiego eksportu żywności wyniosła 34 mld euro – o 2 mld euro więcej niż w roku poprzednim. Wynik może cieszyć – wzrost w jakiejkolwiek dziedzinie w czasie trwania pandemii to zawsze powód do zadowolenia.

Wzrost o 7 proc. – skąd się wziął?

Jest kilka powodów wzrostu. Po pierwsze – bardzo dobre wyniki pierwszego kwartału i całej drugiej połowy 2020 roku. Po drugie – korzystny kurs naszej waluty w stosunku do euro oraz dolara amerykańskiego. Kurs ten sprawił, że polska żywność była konkurencyjna cenowo na rynku międzynarodowym. Po trzecie wreszcie – wyższe ceny żywności na całym świecie spowodowały, że prościej było osiągnąć dobry rezultat.

Polska żywność – kierunki eksportu

Odbiorcą naszej żywności są głównie kraje unijne. Około 80 proc. polskich przychodów z eksportu generuje ta część świata – 27,2 mld euro (wzrost o 5 proc. w stosunku do roku poprzedniego). Aż o 17 proc. zwiększyła się natomiast wartość żywności sprzedanej poza Unię Europejską – jej wolumen wyniósł 6,8 mld euro.

Do jakich krajów trafia Polska żywność? W nawiasie podany jest wzrost lub spadek eksportu w stosunku do roku poprzedniego

  • Niemcy – 8,5 mld euro (+ 10%),
  • Wielka Brytania – 3,1 mld euro (+10%),
  • Holandia – 1,9 mld euro (-4%),
  • Francja – 1,8 mld euro (+8%),
  • Włochy – 1,7 mld euro (bez zmian),
  • Czechy – 1,5 mld euro (-2%),
  • Ukraina – 0,76 mld euro (+27%),
  • Arabia Saudyjska – 0,694 mld euro (+100%),
  • Rosja – 0,567 mld euro (+0,3%),
  • Stany Zjednoczone – 0,539 mld euro (-2%),
  • Białoruś – 0,252 mld euro (-6%),
  • Algieria – 0,251 mld euro (+100%)
  • Izrael – 0,246 mld euro (+1%),
  • Norwegia – 0,235 mld euro (+24%),
  • Chiny – 0,204 mld euro (-2%),
  • Republika Południowej Afryki – 0,194 mld euro (+86%).

Cieszyć może wzrost przychodów z eksportu z krajami z innych części świata – zwłaszcza z Arabią Saudyjską, Algierią oraz RPA. Otwarcie się na kolejne rynku zbytu to ruch, który z reguły przynosi dobre rezultaty.

Co sprzedaliśmy w 2020 r.

Tak dokładnie wygląda struktura eksportowanej przez Polskę żywności w poprzednim roku:

  • żywiec, mięso, przetwory – 6, 3 mld euro (z czego mięso drobiowe – 2,3 mld euro, przetwory mięsne – 1,6 mld euro, mięso wołowe – 1,4 mld euro, mięso wieprzowe – 0,8 mld euro),
  • ziarno zbóż i przetwory – 4,9 mld euro,
  • tytoń oraz wyroby tytoniowe – 4,2 mld euro,
  • wyroby cukiernicze, cukier – 2,5 mld euro,
  • ryby, przetwory rybne – 2,3 mld euro,
  • produkty mleczne – 2,3 mld euro,
  • warzywa (w tym grzyby) i przetwory – 1,7 mld euro,
  • owoce (z uwzględnieniem orzechów) i przetwory – 1,4 mld euro,
  • kawa, kakao, herbata – 0,8 mld euro,
  • nasiona roślin oleistych, tłuszcze roślinne – 0,7 mld euro,
  • alkohol – 0,6 mld euro,
  • soki owocowe oraz warzywne – 0,5 mld euro.

Znacząco wzrósł eksport ziaren, zbóż i przetworów (o 28 proc.), alkoholu (o 19 proc.), nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych (o 15 proc.), tytoniu i wyrobów tytoniowych (o 15 proc.) oraz cukru i wyrobów cukierniczych (o 7 proc.).

Udział eksportu żywności w całym polskim eksporcie wzrósł o 1 punkt proc. – z 13,3 proc. do 14,3 proc. Wpływ na ten fakt miała na pewno gorsza kondycja innych gałęzi gospodarki w trakcie pandemii.

A co z importem?

Import żywności do Polski wzrósł o 4,9 proc. i wyniósł 22,3 mld euro. Przy wyższym o 7 proc. eksporcie oznacza to, że po raz kolejny poprawiliśmy saldo bilansu handlowego (różnica pomiędzy eksportem a importem). To kolejny powód do zadowolenia.

Oby kolejny rok był równie udany!

Źródło: Polish Food, wiosna 2021

Obraz TheAndrasBarta z Pixabay

Przeczytaj także

Pszenica – prognozy i wskazówki na najbliższe lata

Pszenica – prognozy i wskazówki na najbliższe lata...

Jakie są prognozy dla produkcji pszenicy na świecie i w Polsce? Jak będą się kształtować ceny tego zboża i jak...

2023 będzie rokiem wielu wyzwań dla polskiego rolnictwa

2023 będzie rokiem wielu wyzwań dla polskiego rolnictwa...

O wyzwaniach, przed jakimi stanie w 2023 roku polskie rolnictwo oraz obszarach, w których warto poszukiwać sza...

Szkody w maszynach poza sezonem polowym to fakt

Szkody w maszynach poza sezonem polowym to fakt...

Generali Agro dla portalu Gospodarz.pl Mariusz Gilicki — zastępca dyrektora departamentu ubezpieczeń rolnych ...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza Wydarzenia
Generali Agro Ubezpieczenia Szkody
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© 2022 Generali T.U. S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.