Chcesz wybrać najlepsze odmiany zbóż? Zapoznaj się z wynikami badań.
W ostatnich latach zespół IUNG – PIB realizuje wspólnie z COBORU badania związane z oceną odmian zbóż jarych i ozimych do produkcji ekologicznej pod nazwą Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe (EDO).
W roku 2020 (drugim roku cyklu) badano te same odmiany, co w 2019 r., a doświadczenia prowadzono w 6 punktach doświadczalnych z pszenicą ozimą, pszenżytem ozimym i żytem, oraz w 7 punktach z pszenicą jarą i w 6 punktach z owsem i jęczmieniem jarym.
Należy podkreślić, że system Ekologicznego Doświadczalnictwa Ekologicznego (EDO) jest jedynym instytucjonalnym systemem oceny odmian dla potrzeb rolnictwa ekologicznego.
Do pobrania pełna treść opracowania.
Źródło: CDR w Brwinowie
Zdjęcie: Pixabay