i-Rolnik
  • Artykuły
  • W skrócie
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy rolne
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Produkcja zwierzęca
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Auto
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • W skrócie
    • Wydarzenia
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy rolne
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Produkcja zwierzęca
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Auto
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Zgłoś szkodę
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Tradycje wigilijne na dawnej polskiej wsi
Autor I-Rolnik
24.12.2021
#tradycje

Tradycje wigilijne na dawnej polskiej wsi

Wieczerza wigilijna to najbardziej uroczysta kolacja w przeciągu całego roku. Z tym dniem związane są liczne ludowe wierzenia i zwyczaje, niektóre z nich przetrwały nawet do dziś. Zabieramy Was teraz w małą podróż w czasie – na dawną, polską wieś.

Do białej izby…

Dawniej wieczerzę wigilijną spożywano w tzw. białej izbie – była bielona wapnem. Stół musiał być nakryty białym, lnianym obrusem, pod którym kładziono siano. Nogi stołu okręcano słomą, a w niektórych regionach opasywano je łańcuchem. Miało to zapewnić bezpieczeństwo całej rodzinie. Niekiedy też snopy słomy kładziono w cztery kąty izby.

Wigilię rozpoczynano od wspólnej modlitwy i dzielenia się opłatkiem. Tradycyjne wigilijne potrawy były przyrządzone z płodów rolnych, a także darów lasu. Na wsiach przygotowywano około 7 potraw, zwykle na 12 dań mogli sobie pozwolić jedynie ludzie bardzo zamożni. Na wigilijnej wieczerzy królował m.in. barszcz, kapusta, groch, suszone grzyby, kluski z makiem czy kutia.

Wigilia – niezwykły czas…

Bardzo powszechnym zwyczajem było zostawianie jednego wolnego miejsca przy stole – dla niespodziewanego gościa. W niektórych domach wolne miejsce zostawiano dla tych, którzy odeszli z rodziny.

Podczas spożywania kolacji uważano, aby nikomu nie spadła łyżka, ponieważ zwiastowało to śmierć.

Noc wigilijną uznawano za czas cudów. Wierzono np. że tej nocy woda w studniach zamienia się wino. Po wieczerzy odkładano łyżkę z każdej potrawy i zostawiano na noc dla duchów przodków. Pod talerze wkładano również różne przedmioty m.in. chleb, pierścionek, sól czy węgiel. Jeśli domownik znalazł pod swoim talerzem węgiel – mógł spodziewać się śmierci – z kolei pierścionek oznaczał szybki ożenek. Symboliczne znaczenie miał też dym świecy, którą zdmuchiwano po wieczerzy. Jeśli dym unosił się w górę, wróżyło to zdrowie, jeśli zmierzał do drzwi – oznaczało to zbliżającą się śmierć.

Po wieczerzy wigilijnej obowiązkowo domownicy udawali się do kościoła na pasterkę, aby uroczyście powitać Narodzonego Pana. Warto dodać, że w Dzień Bożego Narodzenia nie wykonywano żadnych prac gospodarskich.

Źródło: KalendarzRolników.pl

Przeczytaj także

Obcy z wozu, koniom lżej | O spotkaniu rolnika z kosmit...

Obcy z wozu, koniom lżej | O spotkaniu rolnika z kosmit...

Opowieści na temat „bliskich spotkań trzeciego stopnia” elektryzują rzesze ludzi na całym świecie. Chęć potwie...

Gomułka i kiszona kapusta

Gomułka i kiszona kapusta...

Rządy Władysława Gomułki odcisnęły mocne piętno na polskim rolnictwie. Z jednej strony, nie udało się wtedy sk...

Krzysztof Kolumb i indyki

Krzysztof Kolumb i indyki...

Co łączy Krzysztofa Kolumba z indykiem? Dlaczego nazwa tego ogromnego ptaka związana jest z Indiami, choć poch...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza W skrócie Wydarzenia
Generali Agro Ubezpieczenia Szkody
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© 2025 Generali T.U. S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką prywatności, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych.AkceptujZamknij