i-Rolnik
  • Artykuły
  • W skrócie
  • Ubezpieczenia
    • Uprawy rolne
    • Budynki i OC
    • Maszyny rolnicze
    • Konie
    • Zwierzęta gospodarskie
    • Agrofirma
    • Agro Flota
    • Instalacje OZE
  • Zgłoś szkodę
    • Artykuły
    • Wiedza rolnicza
    • W skrócie
    • Wydarzenia
    • Ubezpieczenia
      • Uprawy rolne
      • Budynki i OC
      • Maszyny rolnicze
      • Konie
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Agrofirma
      • Agro Flota
      • Instalacje OZE
    • Szkody
      • Zgłoś szkodę
      • Szkoda AC – serwisy maszyn
    • Pomoc
    • Kontakt
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Ćwikłowy, pastewny, cukrowy, botwinka – dzisiaj święto ...
Autor Katarzyna Kurzawa
24.11.2020
#buraki #buraki cukrowe #uprawy #uprawy ekologiczne #warzywa

Ćwikłowy, pastewny, cukrowy, botwinka – dzisiaj święto buraka!

Trochę historii

Pra, pra, pra, pradziadkiem buraka znanego nam dzisiaj, był burak morski. To z niego wyewoluował burak zwyczajny (Beta vulgaris), od którego pochodzą odmiany uprawne. Pierwsze wzmianki o burakach odnaleziono w prastarych pismach Babilonu – już około 800 lat p.n.e. W kulturze europejskiej pojawia się w greckiej literaturze w 420 r. p.n.e. – od tamtej pory warzywo wędrowało przez Rzym, Francję i Hiszpanię, aby do XV w. objąć swoim zasięgiem całą Europę. W Polsce warzywa te były znane już w Średniowieczu i wszystko wskazuje na to, że podawano je na królewskich stołach w czasach panowania Władysława Jagiełły. Pierwsza odnotowana polska plantacja została założona w roku 1820, w majątku Polaka Józefa hr. Mycielskiego, w miejscowości Gałowo, na terenie Wielkopolski. Po niedługim czasie buraki uprawiano już nie tylko na terenie Wielkopolski i Śląska, ale również na terenach będących pod zaborami: rosyjskim, austriackim i na Pomorzu.

Zdrowie przede wszystkim

Burak jest niskokaloryczny – 100 gramów to około 40 kcal. Warzywo zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy – A, B1, B2, B3, B6 i B9, C, E i K. Burak jest również bogaty w pierwiastki mineralne takie, jak – bor, chlor, cynk, fluor, fosfor, kobalt, lit, magnez, mangan, miedź, molibden, potas, sód, wapń, żelazo oraz – bardzo rzadko spotykane ­– rubid i cez. Taki niepozorny, a taki bogaty! Należy jednak pamiętać, że cenne minerały zawarte w tych warzywach łatwo rozpuszczają się w wodzie, więc zamiast gotowania buraków, lepiej je piec albo pić wyciśnięty z nich sok.

Nie są bogatym źródłem żelaza (zaledwie 1,7 mg w 100 g produktu), ale są idealnym środkiem krwiotwórczym. Zawarte w burakach barwniki – betacyjany – wykazują silne właściwości antyutleniające i potrafią aż czterokrotnie zwiększyć przyswajanie tlenu przez komórki! Warzywa te wspierają układ krwionośny również dzięki zawartości kwasu foliowego, który nie tylko dba o prawidłowy rozwój płodu, lecz także pozwala usunąć z krwi homocysteinę, która, w przypadku nagromadzenia, może przyczynić się do chorób serca. Co więcej, buraki zmniejszają poziom złego cholesterolu i potrafią uregulować ciśnienie krwi, dzięki zawartości azotanów.

24 listopada przypada Dzień Buraka, ale pamiętajmy o tym warzywie częściej, bo absolutnie zasługuje na uwagę i na stałe miejsce w jadłospisie każdego z nas!

______________________

Bibliografia

https://www.zywnosc.com.pl/dzien-buraka/ (dostęp 24.11.2020 r.)

https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/24-listopada-to-dzien-buraka,178093.html (dostęp 24.11.2020 r.)

https://zywienie.abczdrowie.pl/buraki-wlasciwosci (dostęp 24.11.2020 r.)

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/burak-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-buraka,20832.html (dostęp 24.11.2020 r.)

Przeczytaj także

Awokado – najwięksi producenci na świecie

Awokado – najwięksi producenci na świecie...

Awokado to owoc, który zdobył w pewnym momencie niesamowitą popularność. Stał się składnikiem wielu dań se...

Polskie borówki trafią do Wietnamu

Polskie borówki trafią do Wietnamu...

Nasze rodzime borówki wędrują nie tylko do lokalnych sklepów, dyskontów spożywczych czy sezonowych straganów. ...

Ciekawostki o życie

Ciekawostki o życie...

Żyto to niezwykle interesujące zboże. Oto kilka ciekawostek z nim związanych. Trudne początki żyta Początki ...

Rolnictwo Artykuły Wiedza rolnicza W skrócie Wydarzenia
Generali Ubezpieczenia Zgłoś szkodę Szkoda AC – serwisy maszyn
i-Rolnik Pomoc Kontakt Rejestracja - korzyści
Warunki korzystania Polityka prywatności Pliki cookies Regulamin
iRolnik
© 2025 Generali T.U. S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką prywatności, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych.AkceptujZamknij