Podatek cukrowy odmieniany przez wszystkie przypadki
Od 1 stycznia, na mocy Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (Dz.U. z 2020 r. poz. 1492), zaczął obowiązywać w Polsce nowy podatek. Mimo że nazywany podatkiem cukrowym, nie dotyczy tylko cukru.
To o co chodzi?
Teraz wprowadzanie na rynek krajowy napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących bądź kofeiny lub tauryny podlega obowiązkowej opłacie.
O czym mowa, gdy mowa o substancjach o właściwościach słodzących?
Chodzi o cukry będące monosacharydami lub disacharydami, środki spożywcze zawierające te substancje oraz substancje słodzące. Monosacharydy, to inaczej cukry proste. Wśród nich najbardziej znane to fruktoza i glukoza. Disacharydy – dwucukry – to na przykład sacharoza, czyli cukier stołowy, ale też laktoza, maltoza i laktuloza. Substancje słodzące, jakie najczęściej spotykamy w żywności, to ksylitol, sorbitol i aspartam.
To tylko niektóre przykłady dodatków, których użycie stanowi podstawę nowego opodatkowania.
Ile wynosi podatek?
Na wysokość opłaty (w przeliczeniu na litr napoju) składają się następujące części:
- 0,50 zł za zawartość cukrów w ilości równej lub mniejszej niż 5 g w 100 ml napoju albo za zawartość w jakiejkolwiek ilości co najmniej jednej substancji słodzącej;
- 0,05 zł dodatkowo za każdy gram cukrów powyżej 5 g w 100 ml napoju;
- 0,10 zł dodatkowo w przypadku dodatku kofeiny lub tauryny.
Maksymalna wysokość opłaty wynosi 1,2 zł w przeliczeniu na 1 litr napoju.
A co z pieniędzmi z podatku?
Opłata stanowi przychód Narodowego Funduszu Zdrowia (96,5%) i dochód budżetu państwa (3,5%). Narodowy Fundusz Zdrowia przeznacza uzyskane środki na działania o charakterze edukacyjnym i profilaktycznym oraz na świadczenia opieki zdrowotnej związane z utrzymaniem i poprawą stanu zdrowia świadczeniobiorców z chorobami rozwiniętymi na tle niewłaściwych wyborów i zachowań zdrowotnych (w szczególności z nadwagą i otyłością).
Jakie napoje są zwolnione z podatku?
- Wyroby medyczne, suplementy diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, preparaty do żywienia niemowląt czy wyroby akcyzowe.
- Takie, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu oraz zawartość cukrów jest mniejsza lub równa 5 g w przeliczeniu na 100 ml napoju.
- Będące roztworami węglowodanowo-elektrolitowymi, w których zawartość cukrów jest mniejsza lub równa 5 g w przeliczeniu na 100 ml napoju.
- Będące wyrobami, w których na pierwszym miejscu w wykazie składników znajduje się mleko albo jego przetwory.
Więcej informacji
Szczegóły zawarte są w rozdziale 3a ustawy o zdrowiu publicznym, dostępnej tutaj >> Ustawa.
Źródła
IJHRS https://www.gov.pl/web/ijhars/podatek-cukrowy
https://www.naukowiec.org/wiedza/biologia/monosacharydy_2953.html (dostęp 7.01.2021 r.)
https://zywienie.abczdrowie.pl/disacharydy (dostęp 7.01.2021 r.)