Jagoda kamczacka – znakomity owoc dla polskiego rolnictwa
Kilka krzaczków jagody kamczackiej to recepta na zdrowie dla całej rodziny. Kilka hektarów, to już niezły sposób na biznes dla rolnika. W poniższym artykule o leczniczych właściwościach tego owocu, wartościowych odmianach, możliwościach uprawy i przetwórstwa.
Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne
Jako pierwsi cudowne własności jagody kamczackiej (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) odkryli Japończycy, którzy uważają ją za „eliksir życia”. Wystarczy sprawdzić jej wartości odżywcze, aby dojść do wniosku, że rzeczywiście jagoda kamczacka zasługuje na miano superfood, „owocu wiecznej młodości”. Wysoka zawartość witaminy C i A, witamin z grupy B, minerałów (magnez, żelazo, krzem, mangan, miedź, fosfor) oraz antyrakowych i obniżających poziom cholesterolu związków fenolowych sprawiają, że jej spożycie:
- wzmacnia odporność organizmu, zmniejszając zapadalność na choroby wirusowe i bakteryjne,
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci,
- chroni wzrok przed „kurzą ślepotą” (problemy z widzeniem po zmroku),
- tonizuje nastrój, wycisza stresy i zapobiega innym chorobom układu nerwowego,
- obniża ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową, cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę oraz choroby serca.
Dodatkowo, obecne w jagodzie kamczackiej kwasy organiczne i błonnik wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego.
Uprawa jagody kamczackiej w Polsce – kilka wskazówek
W polskim klimacie uprawy jagody kamczackiej udają się doskonale. Nie ma ona szczególnych wymagań pogodowych i jest odporna przymrozki i mroźne zimy (wytrzymuje temperatury nawet do -45°C).
Jak uprawiać jagodę kamczacką? Sadzić ją należy wczesną wiosną lub jesienią w żyznej, przepuszczalnej, lekko kwaśnej glebie (konieczne nawożenie), na nasłonecznionym stanowisku (im więcej słońca, tym słodszy owoc). Nie udaje się na glebach lekkich, piaszczystych lub gliniastych. Źle toleruje suszę, stąd konieczność nawadniania plantacji i zadbania o ubezpieczenie upraw. Zaletą jest odporność na szkodniki, długowieczność i plenność.
Jagoda kamczacka może owocować do 35 lat, a z jednego krzaczka uzyskuje się nawet 5 kg owoców. Pierwszych owoców można się spodziewać w drugim roku od założenia plantacji, pod koniec maja i w czerwcu, a zbiory będą z roku na rok obfitsze. Korzystny jest fakt, że owoce nie dojrzewają jednocześnie, można więc rozłożyć pracę na dłuższy czas.
Potencjał sprzedażowy owoców jagody kamczackiej
Polska jest największym na świecie producentem jagody kamczackiej (haskap), a według badań marketingowych, na rodzimym rynku roku ma być w 2022 roku najbardziej oczekiwanym gatunkiem jagodowym. Nic w tym dziwnego zważywszy na jej renomę super żywności oraz fakt, że nowe odmiany jagody kamczackiej zupełnie nie przypominają smakiem starych, gorzkawych i kwaśnych odmian. Co więcej, jak wynika z badań, w ostatnim czasie można zauważyć duży wzrost konsumpcji owoców jagodowych i ich przetworów.
Owoce zbierane w fazie pełnej dojrzałości mają wysokie walory deserowe, są słodkie i aromatyczne. Można z nich produkować dżemy, soki, nalewki a nawet wina. Owoce nadają się do mrożenia, suszenia i liofilizacji. Odbiorcami zaś są lodziarnie, ciastkarnie, a także producenci suplementów diety i sklepy ze zdrową żywnością.
Nowatorskie zastosowanie jagody kamczackiej zapoczątkowało małżeństwo Beaty i Radosława Warulik. W Mokrej Prawej, na Mazowszu, założyli 5-hektarową plantację jagody kamczackiej i jako pierwsi w Polsce użyli jej owoców do produkcji wina. Rocznie około 6 tys. butelek czerwonego półsłodkiego i półwytrawnego wina z ich przetwórni trafia do hoteli, restauracji i indywidualnych odbiorców.
Polecane odmiany jagody kamczackiej i ich przeznaczenie
Dostępne na rynku odmiany jagody kamczackiej pochodzą z Europy, Azji i Ameryki Północnej. Generalnie różnią się one terminem owocowania, począwszy od tych najwcześniejszych – polskich, aż po te najpóźniejsze – kanadyjskie. Różne może być też ich przeznaczenie. Inne odmiany nadają się do przetwórstwa, inne do bezpośredniego spożycia.
W uprawie na owoc deserowy klasy premium najlepiej sprawdzają się odmiany takie jak Vostorg (odmiana rosyjska) i Aurora (odmiana kanadyjska), które nie tylko mają smaczne owoce, ale także mogą być długo przechowywane (nawet 7 dni w obrocie handlowym). Do hodowli towarowej stosuje się głównie odmiany Wojtek, Zojka, Jugana, Jolanta i Duet. Ciekawe tabelaryczne porównanie odmian jagody kamczackiej można znaleźć tutaj: https://akademiaroslin.pl/blog/odmiany-jagody-kamczackiej/.
Źródła:
https://www.zdrowiebezlekow.pl/blog/jagoda-kamczacka-owoc-wiecznej-mlodosci-n786
https://jagodnik.pl/jagoda-kamczacka-to-nowy-superowoc-ale-uwaga/
https://poradnikogrodniczy.pl/jagoda-kamczacka-odmiany-uprawa-sadzenie-rozmnazanie.php