Agroturystyka – jak zacząć?
Agroturystyka to bardzo lubiany sposób na wypoczynek, a dla rolnika – szansa na dodatkowe dochody. Rolnik, który rozważa otwarcie tego typu działalności, powinien zapoznać się z podstawowymi informacjami, np.: jak zgodnie z przepisami rozpocząć taką działalność, jaki rodzaj usług można prowadzić w ramach agroturystyki, kiedy rolnik może utracić preferencyjne opodatkowanie czy jakie wymagania powinno spełniać gospodarstwo agroturystyczne. O tym wszystkim w poniższym artykule.
Rodzaje agroturystyki
Rolnik, który jest właścicielem lub dzierżawcą gospodarstwa rolnego, ma wiele możliwości prowadzenia agroturystyki. Definicja agroturystyki obejmuje bowiem, m.in.:
- wynajmowanie miejsc noclegowych na terenie gospodarstwa rolnego (np. pokoi, miejsc na postawienie namiotu),
- wyżywienie dla zakwaterowanych gości,
- oferowanie w ramach pobytu różnych form spędzania wolnego czasu na terenie gospodarstwa, np. :
- wędkarstwo, jazda konna, wynajmowanie łódek,
- uczestnictwo w gospodarskich aktywnościach, np. dojenie krowy/kozy, karmienie zwierząt,
- nauka regionalnych zwyczajów, rzemiosł, np. wycinanki, robótki ręczne z wykorzystaniem tradycyjnych technik, przygotowywanie owocowych przetworów, chleba, sera lub wędlin.
Lista oferowanych w ramach agroturystyki usług jest limitowana do tych przewidzianych w przepisach. Wykroczenie poza nią powoduje utratę korzystnych form opodatkowania, o czym poniżej.
Od czego zacząć planowanie agroturystyki i dlaczego warto?
Aby jak najbardziej skorzystać z preferencji przewidzianych w przepisach dla rolników, należy od początku dobrze zaplanować działalność. Trzeba pamiętać, że preferencyjnie opodatkowaną agroturystykę może prowadzić jedynie rolnik w obrębie własnego (lub dzierżawionego albo użyczonego) gospodarstwa. Pamiętajmy też, że:
- preferencyjna forma opodatkowania przysługuje, jeżeli roczna sprzedaż nie jest większa niż 200 tys. zł,
- zwolnienie z podatku od nieruchomości przysługuje, jeżeli liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza 5. Uwaga na dodatkowy warunek: rolnik powinien być zameldowany w gminie odpowiadającej adresowi gospodarstwa agroturystycznego.
Warto też od początku ściśle pilnować zakresu oferowanych usług. Wprowadzenie innych niż te przyporządkowane do agroturystyki skutkuje normalnym opodatkowaniem i koniecznością zarejestrowania działalności gospodarczej. Dotyczy to np. organizowania imprez okolicznościowych, SPA, cateringu czy wynajmu pokoi w innych celach niż noclegowe.
Jakich formalności dopełnić, aby zacząć prowadzić agroturystykę?
Rozpoczęcie prowadzenia agroturystyki jest stosunkowo łatwe. Nie trzeba także spełniać wymagań, którym podlegają przedsiębiorcy z branży turystycznej, ani używać kasy fiskalnej. Taka działalność nie wymaga bowiem zakładania firmy, a jedynie rejestrację w lokalnym urzędzie gminy.
Rolnik powinien przed rozpoczęciem działalności zgłosić do właściwego miejscowo urzędu gminy tzw. zamiar świadczenia usług hotelarskich w innych obiektach (wpis do ewidencji obiektów oferujących noclegi). Zgłoszenie jest bezpłatne i można je dokonać elektroniczne, listownie lub podczas osobistej wizyty w urzędzie. Szczegóły oraz formularz wniosku: https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/1130.
Jeżeli w zgłoszeniu będą błędy lub luki, urząd wezwie do ich poprawienia w terminie minimum 7 dni od daty doręczenia zawiadomienia. Jeżeli rolnik nie zdąży uzupełnić braków w podanym terminie, wniosek przepada. Prawidłowo złożony wniosek oznacza wpisanie gospodarstwa do ewidencji innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie na terenie gminy. Otrzymanie pisemnego zaświadczenia o wpisie jest możliwe, jeżeli rolnik złoży wniosek o jego wydanie (tu obowiązuje opłata skarbowa).
Uwaga: jeżeli rolnik rozpocznie działalność agroturystyczną przed uzyskaniem wpisu do ewidencji, popełni wykroczenie, a urząd może nałożyć karę grzywny.
Ewentualna dodatkowa rejestracja dotyczy tylko rolników, którzy planują prowadzić usługę wyżywienia gości. W takim przypadku na 14 dni przed rozpoczęciem żywienia, należy zgłosić gospodarstwo w Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym.
Jakie są wymogi wobec gospodarstwa agroturystycznego?
Każde gospodarstwo agroturystyczne musi spełniać:
- standardowe warunki budowlane, sanitarne i przeciwpożarowe,
- minimalne wymagania dotyczące wyposażenia i świadczonych usług oraz
- wymogi dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, jeżeli w ramach usług oferuje wyżywienie.
Minimalne wymagania co do wyposażenia agroturystyki określa załącznik nr 7 rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170002166/O/D20172166.pdf.
Wymagania te dotyczą miejsc noclegowych w budynkach, w namiotach oraz miejsc przeznaczonych na rozstawienie namiotu. Przykładowo znajdują się tam zapisy odnośnie ogrzewania, umeblowania, pościeli, dostępu do wody, powierzchni na 1 osobę.
Jak pokazały ostatnie lata, wczasy w gospodarstwie agroturystycznym to wciąż bardzo atrakcyjna forma wypoczynku. Goście gospodarstw agroturystycznych znajdują u swoich gospodarzy nie tylko dobre warunki mieszkaniowe i żywieniowe, ale także spokój oraz dostęp do świeżego powietrza i pięknej przyrody.
|
Źródła:
https://www.biznes.gov.pl/pl/poradnik/pdf/a81c54e5e2b8843b0af6a322a2b0d3538b8033e8
https://pftw.pl/artykuly/minimalne-wymagania/
https://www.farmer.pl/biznes/przedsiebiorczosc/agroturystyka-jakie-wymogi-trzeba-spelnic,103267.html
https://www.kalendarzrolnikow.pl/11803/agroturystyka-ucierpiala-na-pandemii
https://www.gowork.pl/poradnik/4/kariera/jak-zalozyc-agroturystyke-jak-zaczac/
https://www.agro-prawo.pl/2020/06/15/agroturystyka-jakie-wymogi-musze-spelnic/